Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Adriaan Wierenga en Jan Brouwer: 'Tahrirplein in Ter Apel'

22 juni 2012
Begin mei demonstreerden 203 asielzoekers in Ter Apel hun onvrede met het Nederlandse asielbeleid door middel van een tentenkamp op een gemeentelijk terrein in gebruik van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De burgemeester van Vlagtwedde reageert op 23 mei jl. op deze grondwettelijk beschermde manifestatie met het noodbevel en de noodverordening. De bestuursrechter kenschetst het noodbevel tot ontruiming echter in niet mis te verstane bewoordingen als disproportioneel. Deze uitspraak baatte de demonstranten overigens niet. Nog vóór de rechter zich over de (on)rechtmatigheid van het noodbevel kon uitlaten, werd het kamp op last van de burgemeester ontruimd. Docent en onderzoeker mr. A.J. Wierenga en hoogleraar Algemene Rechtswetenschappen prof. mr. dr. J.G. Brouwer analyseerden de kwestie op NJBlog op 22 juni 2012.
Gerelateerd: Mag de overheid een tentenkamp ontruimen voordat de rechter uitspraak doet? op NJBlog en Ontruiming van ‘Ter Apel’ is aanfluiting rechtsstaat op NRC.nl.
Laatst gewijzigd:21 november 2018 10:34

Meer nieuws

 • 13 december 2018

  Laura Peters: 'Justitie, sluit deal met crimineel'

  Waar in landen om ons heen volop onderhandeld wordt met criminelen over hun straf, is dat in Nederland taboe. Begin er direct mee, betoogt Groningse onderzoeker Laura Peters.

 • 12 december 2018

  Dealen met ondermijningsdelicten: tijd voor een nieuwe strafprocedure

  Ondermijnende criminaliteit vormt een groot maatschappelijk probleem. Onder andere drugscriminaliteit, witwassen, bedreiging en intimidatie van lokale bestuurders leiden tot een forse overbelasting van de strafrechtspleging.

 • 11 december 2018

  Hans ter Haar wint Docent van het Jaar-verkiezing 2018

  Na vier korte minicolleges van de genomineerde docenten: prof. Saskia Peters, mr. Mentko Nap, mr. Hans ter Haar en prof. Kars de Graaf, mocht Hans ter Haar, universitair docent Notarieel recht, zowel de Vakjury- als de Publieksprijs in ontvangst nemen...