Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Total syntheses of (-)-borrelidin and (-)-doliculide and the development of the catalytic asymmetric addition of Grignard reagents to ketones

22 juni 2012

Promotie: dhr. A.V.R. Madduri Venkata, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Total syntheses of (-)-borrelidin and (-)-doliculide and the development of the catalytic asymmetric addition of Grignard reagents to ketones

Promotor(s): prof.dr.ir. A.J. Minnaard

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe katalytische methoden voor chemische syntheses

Ashoka Madduri Venkata verrichtte onderzoek naar nieuwe katalysatoren voor het maken van chemische verbindingen die in de toekomst van belang kunnen zijn voor de geneesmiddelenindustrie.

Dit proefschrift beschrijft de toepassing van koper-gekatalyseerde asymmetrische geconjugeerde addities en ruthenium-gekatalyseerde asymmetrische hydrogeneringen in de synthese van de macrocyclische polyketiden Borrelidine en Doliculide. Het tweede deel van het proefschrift beschrijft de ontwikkeling van nieuwe katalytische asymmetrische syntheses van chirale tertiaire alcoholen, door middel van de koper-gekatalyseerde additie van Grignard reagentia op ketonen. Gedurende het laatstgenoemde onderzoek werd een asymmetrische amplificatie waargenomen. Daarnaast zijn er procedures ontwikkeld voor de koper-gekatalyseerde geconjugeerde additie reacties aan 2-methyl cyclopentenon en 2-methyl cyclohexenon. Als laatste werd de al bekende iridium-gekatalyseerde epimerizatie van alcoholen en amines, uitgebreid met 1,2-amino alcoholen en substraten met verscheidene functionele groepen.

Ashoka Madduri Venkata (India, 1984) studeerde scheikunde in Hyderabad. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de Stratingh Institute for Chemistry. Madduri Venkata gaat door met onderzoek als postdoc onderzoeker aan Harvard University.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...