Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeegrassen overleven dankzij ondergrondse samenwerking

18 juni 2012
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers

Rondom de wortels van zeegras verzamelt zich een heleboel slib, organisch afval uit de zee. Bij de afbraak van dat afval komt giftig sulfide vrij. Hoe kan het zeegras groeien tussen al dat gif? Het antwoord is verrassend: dankzij bacteriën in de kieuwen van schelpdieren die tussen het zeegras leven.

RUG-bioloog Tjisse van der Heide zocht dit uit, samen met zijn collega’s. Vorige week verschenen een artikel en een commentaar over het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tjisse werkt ook aan het herstel van mosselbanken in de Waddenzee. Daarover lees je in de Universiteitskrant van de RUG, net als over zijn zeegrasonderzoek. UPDATE: Op 19 juni maakte de KNAW bekend dat Tjisse een van de vier winnaars is van de Heineken Young Scientist Award.

Laatst gewijzigd:26 januari 2016 12:25
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...