Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeegrassen overleven dankzij ondergrondse samenwerking

18 juni 2012
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers

Rondom de wortels van zeegras verzamelt zich een heleboel slib, organisch afval uit de zee. Bij de afbraak van dat afval komt giftig sulfide vrij. Hoe kan het zeegras groeien tussen al dat gif? Het antwoord is verrassend: dankzij bacteriën in de kieuwen van schelpdieren die tussen het zeegras leven.

RUG-bioloog Tjisse van der Heide zocht dit uit, samen met zijn collega’s. Vorige week verschenen een artikel en een commentaar over het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tjisse werkt ook aan het herstel van mosselbanken in de Waddenzee. Daarover lees je in de Universiteitskrant van de RUG, net als over zijn zeegrasonderzoek. UPDATE: Op 19 juni maakte de KNAW bekend dat Tjisse een van de vier winnaars is van de Heineken Young Scientist Award.

Laatst gewijzigd:26 januari 2016 12:25

Meer nieuws