Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zeegrassen overleven dankzij ondergrondse samenwerking

18 juni 2012
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers
Zeegras. Foto: Marjolijn Christianen; (inzet): Laura L. Govers

Rondom de wortels van zeegras verzamelt zich een heleboel slib, organisch afval uit de zee. Bij de afbraak van dat afval komt giftig sulfide vrij. Hoe kan het zeegras groeien tussen al dat gif? Het antwoord is verrassend: dankzij bacteriën in de kieuwen van schelpdieren die tussen het zeegras leven.

RUG-bioloog Tjisse van der Heide zocht dit uit, samen met zijn collega’s. Vorige week verschenen een artikel en een commentaar over het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tjisse werkt ook aan het herstel van mosselbanken in de Waddenzee. Daarover lees je in de Universiteitskrant van de RUG, net als over zijn zeegrasonderzoek. UPDATE: Op 19 juni maakte de KNAW bekend dat Tjisse een van de vier winnaars is van de Heineken Young Scientist Award.

Laatst gewijzigd:26 januari 2016 12:25
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 12 februari 2018

  In Memoriam | Professor Serge Daan

  Professor emeritus Serge Daan was an inspiring biologist with a broad interest in science. He was a fellow of the Royal Society of Canada and was knighted in the Order of the Lion of the Netherlands. He was awarded several prizes and awards, including...