Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Margreet Vogelzang - ACT-R modeling to investigate the effect of multiple graphical representations in fractions

05 juni 2012

To improve children's understanding of fractions, many curricula have started to use graphical representations (GRs). These would help children to relate to the problem more than when only a symbolic representation is shown. Moyer, Bolyard, & Spikell, (2002) state that the use of GRs can be especially helpful in a computer tutor, because of the interactions that are not possible on paper. The Rational Number Project (RNP, Cramer et al., 1997) recommends using multiple GRs (MGRs) in one curriculum: potentially children could then combine the benefits of the separate GRs. Rau et al. (in press) did a classroom study with an intelligent tutoring system for fraction learning with 4th and 5th grade students. The study had a between-subjects design with one single GR condition and multiple MGR conditions. The MGR conditions tested which pattern of presentation (schedule of practice) of GRs in an MGR tutor is optimal for learning. The results show that the MGR tutor improves children’s knowledge more than the SGR tutor. Furthermore, small differences between the MGR conditions were found. This project used the data from the experiment of Rau et al. (in press) for an ACT-R model. The model is used to investigate the generality of students' knowledge when learning fractions, especially with MGRs. Different models are fit to the data, representing different generalizations. Based on students' correct strategies and error strategies, it compares whether students are more apt to generalize over GRs or over task types. The results show that the tutor changes the way children generalize over problems. Moreover, students in the SGR tutor condition sometimes generalize differently than students in the MGR conditions.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:32

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...