Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations. Type 2 diabetes, hypertension & lung transplantation

30 mei 2012

Promotie: mw. M.E. Hellemons, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Prediction and prevention of chronic renal impairment in high-risk populations. Type 2 diabetes, hypertension & lung transplantation

Promotor(s): prof.dr. D. de Zeeuw, prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bij diabetes: monitoren risico op nierziekten kan beter

Huisartsen volgen niet altijd strikt de richtlijnen voor het opsporen van nierziekten bij patiënten met type 2 diabetes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Merel Hellemons.

Landelijke richtlijnen voor de preventie van nierziekten raden screening en behandeling van eiwituitscheiding in de urine aan voor de meeste diabetes patiënten. Echter, uit onderzoek onder meer dan 14.000 patiënten met type 2 diabetes, die behandeld werden door de huisarts, bleek dat de aangeraden screening in een deel van de gevallen achterwege blijft. De logistieke organisatie rondom de screening en onzekerheid over het nut van de screening spelen hierbij mogelijk een rol, aldus de promovendus. Aangezien de ontbrekende informatie van belang is bij de keuze van de juiste behandeling van deze patiënten, is verbetering van de screening van groot belang, zo stelt zij.

Hellemons bracht ook andere methoden in kaart om de preventie van nierziekten te verbeteren. Ze vond nieuwe biomarkers (GDF-15, hs-TnT; signaalstoffen in het bloed), die het risico op nierziekten bij diabetespatiënten nauwkeuriger helpen vaststellen. Verder stelt de promovendus vast dat patiënten die een longtransplantatie hebben ondergaan, steeds minder vaak nierziekten ontwikkelen, terwijl zij wel een steeds hoger risico hierop lopen. De verbetering van de zorg speelt hierbij een rol, stelt Hellemons. Tot slot blijken veelgebruikte formules om de nierfunctie te schatten in plaats van te meten, ongeschikt te zijn om nierfunctieverlies bij longtransplantatiepatiënten vroegtijdig te onderkennen.

Merel Hellemons (Alkmaar, 1985) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Klinische Farmacologie en Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek maakt deel uit van SysKID, een Europees consortium, gefinancierd door de Europese Commissie. Hellemons is inmiddels in opleiding tot longarts in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 22 juni 2018

  Minder eiwit in urine vertraagt nierfunctieachteruitgang bij kinderen

  Een behandeling met bloeddrukverlagende medicatie bij kinderen met chronisch nierfalen verlaagt de eiwituitscheiding in hun urine. Hierdoor hebben de kinderen een minder grote kans op verslechtering van hun aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van dr...

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...