Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Prof.dr. Elio Mineo

10 april 2012

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

 

 

Date: Tuesday, April 10th 2012

Speaker: Prof.dr. Elio Mineo
                University of Palermo

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg)

Time: 16.15

 

 

 

 

Title: Sparse Inference in Generalized Linear Models: theoretical and computational 
          aspects of dgLARS

 

 


Abstract:

  

Sparsity is an essential feature of many contemporary data problems. Remote sensing, various forms of automated screening and other high-throughput measurement devices collect a lot of information, typically about few independent statistical subjects or units. In certain cases it is reasonable to assume that the underlying process generating the data is itself sparse, in the sense that only a few of the measured variables are involved in the process. In this talk we present a path following algorithm for generalized linear models that can be considered a generalization of least angle regression (LARS). In our approach we use di erential geometry to generalize the equiangular condition, on which the LARS algorithm is based. For this reason we call this method dgLARS. Although the geometry involves the Fisher information in a way that is not obvious in the simple regression setting, the equiangular condition turns out to be equivalent with an intuitive condition imposed on the Rao score test statistics. Although the computation of the solution paths is not trivial, the method compares favorably to other path following algorithms.

 

 

 

 

 

 

 

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

 

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...