Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Prof.dr. Elio Mineo

10 april 2012

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

 

 

Date: Tuesday, April 10th 2012

Speaker: Prof.dr. Elio Mineo
                University of Palermo

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg)

Time: 16.15

 

 

 

 

Title: Sparse Inference in Generalized Linear Models: theoretical and computational 
          aspects of dgLARS

 

 


Abstract:

  

Sparsity is an essential feature of many contemporary data problems. Remote sensing, various forms of automated screening and other high-throughput measurement devices collect a lot of information, typically about few independent statistical subjects or units. In certain cases it is reasonable to assume that the underlying process generating the data is itself sparse, in the sense that only a few of the measured variables are involved in the process. In this talk we present a path following algorithm for generalized linear models that can be considered a generalization of least angle regression (LARS). In our approach we use di erential geometry to generalize the equiangular condition, on which the LARS algorithm is based. For this reason we call this method dgLARS. Although the geometry involves the Fisher information in a way that is not obvious in the simple regression setting, the equiangular condition turns out to be equivalent with an intuitive condition imposed on the Rao score test statistics. Although the computation of the solution paths is not trivial, the method compares favorably to other path following algorithms.

 

 

 

 

 

 

 

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:31

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...