Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biomaterial surfaces differentially adhesive to microbes and mammalian cells

18 april 2012

Promotie: mw. Y. Wang, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biomaterial surfaces differentially adhesive to microbes and mammalian cells

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. M. Libera, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Implantaten beschermen met nanotech-coating: nog geen succes

Aanhechting van micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Roest en tandplaque zijn bekende voorbeelden. Maar ook bij kunstgewrichten, katheters en andere implantaten kan vorming van een biofilm tot onder meer infecties leiden. Wanneer infectie optreedt, moet het implantaat vaak vervangen worden. Dit is niet alleen belastend voor de patiënt, er is ook grote kans op een hernieuwde infectie en de extra operaties brengen grote kosten met zich mee.

Al tientallen jaren wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om met beschermende coatings hechting van micro-organismen aan implantaten te verminderen. Promovenda Yi Wang onderzocht een nieuwe techniek op dit terrein, die niet alleen hechting moet verminderen, maar ook de groei van gezond weefsel moet stimuleren.

De onderzochte methodiek is gebaseerd op zogenoemde polyethyleen glycol (PEG)‐microgel patronen. Hierbij wordt met behulp van nanotechnologie (elektronenbundellithografie) in een coating een patroon aangebracht, dat de effectiviteit ervan moet vergroten. Wang laat echter zien dat deze techniek nog niet uitontwikkeld is. Het is nog moeilijk op het gehele oppervlak van een implantaat hetzelfde patroon aan te brengen, waardoor micro-organismen toch nog aan het oppervlak kunnen hechten.

Yi Wang (China, 1982) studeerde biomedische technologie in Sichuan, China. Ze verrichtte haar onderzoek aan het onderzoeksinstituut Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het W.J. Kolff Instituut.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...