Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biomaterial surfaces differentially adhesive to microbes and mammalian cells

18 april 2012

Promotie: mw. Y. Wang, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biomaterial surfaces differentially adhesive to microbes and mammalian cells

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. M. Libera, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Implantaten beschermen met nanotech-coating: nog geen succes

Aanhechting van micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Roest en tandplaque zijn bekende voorbeelden. Maar ook bij kunstgewrichten, katheters en andere implantaten kan vorming van een biofilm tot onder meer infecties leiden. Wanneer infectie optreedt, moet het implantaat vaak vervangen worden. Dit is niet alleen belastend voor de patiënt, er is ook grote kans op een hernieuwde infectie en de extra operaties brengen grote kosten met zich mee.

Al tientallen jaren wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om met beschermende coatings hechting van micro-organismen aan implantaten te verminderen. Promovenda Yi Wang onderzocht een nieuwe techniek op dit terrein, die niet alleen hechting moet verminderen, maar ook de groei van gezond weefsel moet stimuleren.

De onderzochte methodiek is gebaseerd op zogenoemde polyethyleen glycol (PEG)‐microgel patronen. Hierbij wordt met behulp van nanotechnologie (elektronenbundellithografie) in een coating een patroon aangebracht, dat de effectiviteit ervan moet vergroten. Wang laat echter zien dat deze techniek nog niet uitontwikkeld is. Het is nog moeilijk op het gehele oppervlak van een implantaat hetzelfde patroon aan te brengen, waardoor micro-organismen toch nog aan het oppervlak kunnen hechten.

Yi Wang (China, 1982) studeerde biomedische technologie in Sichuan, China. Ze verrichtte haar onderzoek aan het onderzoeksinstituut Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het W.J. Kolff Instituut.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...