Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Biomaterial surfaces differentially adhesive to microbes and mammalian cells

18 april 2012

Promotie: mw. Y. Wang, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Biomaterial surfaces differentially adhesive to microbes and mammalian cells

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Busscher, prof.dr. M. Libera, prof.dr. H.C. van der Mei

Faculteit: Medische Wetenschappen

Implantaten beschermen met nanotech-coating: nog geen succes

Aanhechting van micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën) aan oppervlakken komt in veel situaties voor. Roest en tandplaque zijn bekende voorbeelden. Maar ook bij kunstgewrichten, katheters en andere implantaten kan vorming van een biofilm tot onder meer infecties leiden. Wanneer infectie optreedt, moet het implantaat vaak vervangen worden. Dit is niet alleen belastend voor de patiënt, er is ook grote kans op een hernieuwde infectie en de extra operaties brengen grote kosten met zich mee.

Al tientallen jaren wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om met beschermende coatings hechting van micro-organismen aan implantaten te verminderen. Promovenda Yi Wang onderzocht een nieuwe techniek op dit terrein, die niet alleen hechting moet verminderen, maar ook de groei van gezond weefsel moet stimuleren.

De onderzochte methodiek is gebaseerd op zogenoemde polyethyleen glycol (PEG)‐microgel patronen. Hierbij wordt met behulp van nanotechnologie (elektronenbundellithografie) in een coating een patroon aangebracht, dat de effectiviteit ervan moet vergroten. Wang laat echter zien dat deze techniek nog niet uitontwikkeld is. Het is nog moeilijk op het gehele oppervlak van een implantaat hetzelfde patroon aan te brengen, waardoor micro-organismen toch nog aan het oppervlak kunnen hechten.

Yi Wang (China, 1982) studeerde biomedische technologie in Sichuan, China. Ze verrichtte haar onderzoek aan het onderzoeksinstituut Biomedical Engineering van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het W.J. Kolff Instituut.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...