Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Laura Batstra: Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen.

13 april 2012
.
   

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen. Laura Batstra

Aantal pagina's: ca. 160 pag.
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds
Uitgave: 2012
ISBN: 9789057123443

Is adhd een ziekte? Word je met adhd geboren? Verbetert medicatie in alle gevallen het functioneren van een kind met adhd? Het antwoord is drie keer nee, aldus Laura Batstra. Ouders en leerkrachten worden op basis van discutabele aannames massaal verkeerd voorgelicht over adhd.

De laatste jaren is het aantal adhd-diagnoses enorm toegenomen, terwijl het voor veel kinderen mogelijk en beter is om buiten het psychiatrisch circuit te blijven. Wanneer het gedrag van een kind in het ‘hokje’ adhd past, is het eerste advies aan ouders meestal: medicatie. Maar medicatie heeft grote nadelen en in veel gevallen kan worden volstaan met ouder- en leerkrachttraining.

Laura Batstra belicht de valkuilen van de psychiatrische diagnostiek. Zij bepleit een kindvriendelijkere behandeling van drukke en dromerige kinderen, waardoor overdiagnose wordt voorkomen zonder onderbehandeling te riskeren.

Met een voorwoord van Allen Frances

Laatst gewijzigd:30 november 2023 12:25

Meer nieuws