Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Laura Batstra: Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen.

13 april 2012
.
   

Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen. Laura Batstra

Aantal pagina's: ca. 160 pag.
Uitgever: Uitgeverij Nieuwezijds
Uitgave: 2012
ISBN: 9789057123443

Is adhd een ziekte? Word je met adhd geboren? Verbetert medicatie in alle gevallen het functioneren van een kind met adhd? Het antwoord is drie keer nee, aldus Laura Batstra. Ouders en leerkrachten worden op basis van discutabele aannames massaal verkeerd voorgelicht over adhd.

De laatste jaren is het aantal adhd-diagnoses enorm toegenomen, terwijl het voor veel kinderen mogelijk en beter is om buiten het psychiatrisch circuit te blijven. Wanneer het gedrag van een kind in het ‘hokje’ adhd past, is het eerste advies aan ouders meestal: medicatie. Maar medicatie heeft grote nadelen en in veel gevallen kan worden volstaan met ouder- en leerkrachttraining.

Laura Batstra belicht de valkuilen van de psychiatrische diagnostiek. Zij bepleit een kindvriendelijkere behandeling van drukke en dromerige kinderen, waardoor overdiagnose wordt voorkomen zonder onderbehandeling te riskeren.

Met een voorwoord van Allen Frances

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:48

Meer nieuws

 • 26 april 2021

  Margrite Kalverboer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

  Margrite Kalverboer (Groningen, 1960), sinds 1990 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zij is onbezoldigd bijzonder hoogleraar ‘Kind, (Ortho)pedagogiek & Kinderrechten en...

 • 26 april 2021

  Mondkapjes verminderen emotieherkenning en gevoel van nabijheid    

  Mondneusmaskers maken het moeilijker de emoties van anderen nauwkeurig te ‘lezen’. Ook zorgen ze ervoor dat anderen verder weg lijken, wat ertoe kan leiden dat mensen dichterbij elkaar gaan staan: een contraproductieve reactie die de...

 • 13 april 2021

  Waarom is crisiscommunicatie zo moeilijk?

  Hoe kunnen autoriteiten het best communiceren over dreigende crisissituaties? Francesca Giardini houdt zich met deze vraag bezig, nadat zij zelf de gevolgen ondervond van een aardbeving in haar geboortestad. Ze onderzoekt hoe sociale interactie...