Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Andrea Stocco - Response Variability in Learning and Decision Making

23 maart 2012

In this talk I will present the some preliminary results of my recent modeling work that deals with two interrelated problems: (a) The relationship between basal ganglia, learning, and decision-making, and (b) The source of response variability. In particular, I will present a neurocomputational model of the basal ganglia that learns to modulate the variability of its own responses while at the same time learning the correct value of each action. This model naturally balances exploration and exploitation in decision-making, and outperforms a comparable model that shares the same architecture but is based on a traditional neural implementation of a reinforcement learning algorithm. The proposed mechanism is under the dual control of acetylcholine and dopamine, and can be used to account for the peculiar behavioral patterns that are associated with neurological disorders linked to either of these neurotransmitters.

Finally, I will present a prototype of how this mechanism can be scaled up to production system models (like ACT-R), and how it can be used in complex cognitive models.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...