Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Andrea Stocco - Response Variability in Learning and Decision Making

23 maart 2012

In this talk I will present the some preliminary results of my recent modeling work that deals with two interrelated problems: (a) The relationship between basal ganglia, learning, and decision-making, and (b) The source of response variability. In particular, I will present a neurocomputational model of the basal ganglia that learns to modulate the variability of its own responses while at the same time learning the correct value of each action. This model naturally balances exploration and exploitation in decision-making, and outperforms a comparable model that shares the same architecture but is based on a traditional neural implementation of a reinforcement learning algorithm. The proposed mechanism is under the dual control of acetylcholine and dopamine, and can be used to account for the peculiar behavioral patterns that are associated with neurological disorders linked to either of these neurotransmitters.

Finally, I will present a prototype of how this mechanism can be scaled up to production system models (like ACT-R), and how it can be used in complex cognitive models.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...