Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Andrea Stocco - Response Variability in Learning and Decision Making

23 maart 2012

In this talk I will present the some preliminary results of my recent modeling work that deals with two interrelated problems: (a) The relationship between basal ganglia, learning, and decision-making, and (b) The source of response variability. In particular, I will present a neurocomputational model of the basal ganglia that learns to modulate the variability of its own responses while at the same time learning the correct value of each action. This model naturally balances exploration and exploitation in decision-making, and outperforms a comparable model that shares the same architecture but is based on a traditional neural implementation of a reinforcement learning algorithm. The proposed mechanism is under the dual control of acetylcholine and dopamine, and can be used to account for the peculiar behavioral patterns that are associated with neurological disorders linked to either of these neurotransmitters.

Finally, I will present a prototype of how this mechanism can be scaled up to production system models (like ACT-R), and how it can be used in complex cognitive models.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...