Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Emil Kraaikamp - Hor-I-Spell, a mental typewriter based on a beta-burst brain switch

20 maart 2012

A brain-computer interface (BCI) provides a non-muscular communication channel for people with and without disabilities. State-of-the-art EEG-based BCI spelling applications traditionally make use of a two-class motor-imagery tasks, based on mu-band activity (8-12 Hz), to move a cursor and select letters presented on a computer screen. However, a continuing study at the University of Groningen has shown that beta-band activity (16-26 Hz) could be used as a reliable binary selection signal, and in this study a non-invasive EEG-based BCI spelling application was developed based on such a single binary selection signal.

In the first stage of the study several spelling applications were developed and tested in an extensive offline user study to find the best performing application based on a single binary selection signal. The second stage consisted of applying this spelling application in an EEG setting to develop a semi-automatic calibration method used to operate a spelling application in the final stage of the experiment.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.