Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Het verleden heden: landschapsgeschiedenis op het snijvlak van wetenschap en maatschappij

13 maart 2012

Oratie: dhr. prof.dr.ir. M. Spek, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Het verleden heden: landschapsgeschiedenis op het snijvlak van wetenschap en maatschappij

Leeropdracht: Landschapsgeschiedenis

Faculteit: Letteren

In het publieke en politieke debat is de kwaliteit van natuur en landschap de afgelopen jaren in het brandpunt van de belangstelling komen te staan. De Rijksuniversiteit Groningen kent sinds eind 2010 het Kenniscentrum Landschap. In zijn oratie ontvouwt prof.dr.ir. Theo Spek, hoogleraar Landschapsgeschiedenis, de ambitieuze agenda voor dit nieuwe centrum.

Spek pleit daarbij voor nieuwe interdisciplinaire en transdisciplinaire samenwerkingsvormen die de kennisuitwisseling tussen wetenschap en maatschappij bevorderen. Veel meer dan voorheen dienen daarbij ook regionale netwerken van maatschappelijke organisaties en vrijwilligersorganisaties te worden betrokken, omdat op die manier de gedetailleerde landschapskennis van praktijkmensen en de wetenschappelijke kennis van deskundigen elkaar wederzijds kunnen versterken. Een van de praktische mogelijkheden daartoe is de oprichting van regionale landschapscentra die de spil vormen van landschapsbeleid, landschapsonderzoek en omgevingseducatie in de verschillende streken van Noord-Nederland.

In het tweede deel van zijn oratie ontvouwt Spek zijn onderzoeksagenda op het terrein van de landschapsgeschiedenis van met name Noord-Nederland. Nieuwe onderzoeksprojecten en onderzoeksprogramma’s zijn onder meer voorzien op de landschapsopbouw en landschapsgeschiedenis van de Waddeneilanden, de ontginnings- en bedijkingsgeschiedenis van de kust- en veenlandschappen van Groningen en Friesland en de interregionale vergelijking van zandlandschappen in Noordoost-Nederland.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 25 juni 2024

    Hoe om te gaan met microplastics in ons dagelijks leven

    Irene Maltagliati richt zich in haar onderzoek op de vraag hoe we ons meer bewust kunnen zijn van microplastics en ons gedrag kunnen veranderen.

  • 17 juni 2024

    De Young Academy Groningen verwelkomt zeven nieuwe leden

    Na de zomer verwelkomt de Young Academy Groningen opnieuw zeven nieuwe leden. Hun onderzoek bestrijkt een breed scala van onderwerpen, variërend van spraaktechnologie tot de filosofie van ethiek en politiek en de polymeerchemie.