Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

DNA-hybrid materials: from supramolecular assembly to applications in catalysts and biosensing

09 maart 2012

Promotie: dhr. D.K. Prusty, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: DNA-hybrid materials: from supramolecular assembly to applications in catalysts and biosensing

Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Bio-sensoren op basis van hybride DNA-kleurstofverbindingen

Het proefschrift van Deepak Prusty heeft nieuwe toepassingen van DNA als onderwerp. DNA heeft het vermogen om heel specifiek andere moleculen te herkennen en is daarom een uitstekende bouwsteen voor het maken van zelf-assemblerende nano structuren. Met behulp van bijvoorbeeld fluoroforen (lichtgevende eiwitten) of polymeren kan aan die moleculen gemakkelijk een bepaalde functionaliteit worden gekoppeld. Het eindproduct kan een chemische katalysator zijn, maar ook een zeer specifieke verbinding die men toe kan passen in elektronica of medische diagnostiek.

Prusty werkte mee aan de ontwikkeling van een nieuw hybride DNA-kleurstof systeem, dat gebaseerd is op schakelbare fluoroforen. Deze hybride materialen zijn zeer geschikt als bio-sensor. Daar kan men systemen mee fabriceren voor het snel en gemakkelijk aantonen van signaalstoffen in analyse-monsters.

Op DNA gebaseerde biosensoren worden gekenmerkt door een lage detectiegrens, hoge selectiviteit en het gemakkelijk uitlezen van het signaal. Ook een nieuwe poging tot het vergroten van het fluorescentie-signaal door katalyse wordt geïllustreerd. Het proefschrift laat zien dat praktisch bruikbare biosensing-systemen gebaseerd op hybride DNA-materialen een stapje dichterbij zijn gekomen.

Deepak Prusty (India, 1978) studeerde polymeerchemie aan het Indian Institute of Technology in Delhi. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en medegefinancierd door NWO (Vici) en het Duitse onderzoekfonds DFG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...