Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Floris de Lange - Shaping perception by expectation and attention

14 februari 2012

Perception is not simply a passive process of accumulation of sensory evidence, but it is strongly shaped by internal brain states, which incorporate our goals, attention, expectations, and knowledge about the world. In my talk, I will focus on how expectation shapes perception, in terms of brain and behavior. I will contrast two views of how expectation influences perception: by changing the weight of sensory evidence on a perceptual decision (cf. “taking the statements of the suspect with a grain of salt”), or by changing the evidence itself (cf. “planting evidence on the suspect”).

I will highlight recent neuroimaging data (MEG and fMRI) and multivariate methods (MVPA) that show how stimulus expectations reduce neural activity in early sensory cortex, but boost the amount of information that can be “read out” from these areas. In conclusion, I will argue that the brain both “plants” and “weights” sensory evidence during perceptual decision-making.

For more information: http://www.predatt.com

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.