Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Defense Valeska Korff - February 9, 2012

11 januari 2012
On Thursday, February 9, 2012, at 16.15 hours, in the Academiegebouw in Groningen, Valeska Korff (ICS / Sociology, year group 2007) will defend her dissertation Between Cause and Control: Management in a Humanitarian Organization.
							
Humanitarian aid refers to the effort to relief the suffering of people affect by armed conflict and natural or man-made disasters. Since the mid-1990s, this altruistic motivation has been supplemented by a focus on the effectiveness of aid provision. Central to this development is the effort to professionalize humanitarian organizations’ management and workforce. Focusing on the management of one humanitarian organization, Médecins Sans Frontières (MSF), this dissertation examines diverse aspects of organizational life and how these reflect professionalization efforts. Focal areas of analysis are human resource management, socialization of new recruits, staff turnover and retention, as well as legitimation strategies. Research involves the quantitative and qualitative analysis of various data sources, including MSF’s personnel database, interviews, employees’ performance evaluations, and organizational documents covering 18 years of MSF’s history. This detailed case study offers a comprehensive examination of an internationally distinguished humanitarian organization and its efforts to consolidate professionalization processes with the moral cause of humanitarianism.
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:29

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 14 mei 2019

  Een therapeut op vier poten

  ‘Knuffelsessies’ met kittens tegen stress, dieren in verzorgingstehuizen als middel tegen eenzaamheid, voorleesprojecten met honden, zorgboerderijen – de inzet van dieren in de zorg is booming. En met positief resultaat, zo blijkt uit de praktijk. Maar...

 • 30 april 2019

  Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

  Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties...