Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Holger Dullin

06 december 2011

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

Date: Tuesday, December 6th 2011

Speaker: Holger Dullin
University of Sydney

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg),

Time: 16.15

Title: A Lie-Poisson structure and integrator for the reduced N-body problem


Abstract:


The general N-body problem is invariant under the symmetry group of translations, rotations, and Galilein boosts. The Hilber-Weyl invariants of this symmetry group can be represented by symmetric block-Laplacian matrices and we show that they satisfy a Lie-Poisson structure. Using this Lie-Poisson structure we construct a splitting integrator for the symmetry reduced N-body problem. For small N=3,4 this gives an efficient computational method, which is illustrated by computing the figure-8 choreography orbit in 3 steps.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:05

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.