Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Physics of one-dimensional hybrids based on carbon nanotubes

05 december 2011

Promotie: dhr. J. Gao, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Physics of one-dimensional hybrids based on carbon nanotubes

Promotor(s): prof.dr. M.A. Loi

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nanobuizen toepassen in opto-elektronica

Jia Gao onderzocht twee soorten eendimensionale organisch-anorganische hybriden die gebaseerd zijn op koolstofnanobuizen. Doel van het onderzoek is het beter begrijpen van de fundamentele eigenschappen ervan en het vinden van toepassingen in opto-elektronische apparaten.

Organische kleine moleculen die in enkelwandige koolstof-nanobuizen (SWNT’s) ingekapseld zijn worden in dit onderzoek aangeduid als peapods (erwtenpeulen). Verwacht wordt dat deze peapods toepasbaar zijn in de elektronica. Gao introduceert een familie van peapods met thiofeenoligomeren. Met hoge resolutie transmissie elektronenmicroscopie laat hij zien dat de structuur daarvan bestaat uit twee rijen moleculen die parallel liggen aan de SWNT-wand.

Ook bestudeerde Gao polymeer-omwikkelde SWNT’s. Hij onderzocht de externe effecten hiervan op de elektrische eigenschappen van SWNT FET’s en ontdekte dat SWNT dispersies beïnvloedt worden door het moleculaire gewicht en de zijketens van het polymeer.

Jia Gao (China, 1981) studeerde natuurwetenschappen aan de Chinese Academy of Sciences. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door STW. Gao gaat in de VS verder in het onderzoek als postdoc.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...