Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Physics of one-dimensional hybrids based on carbon nanotubes

05 december 2011

Promotie: dhr. J. Gao, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Physics of one-dimensional hybrids based on carbon nanotubes

Promotor(s): prof.dr. M.A. Loi

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nanobuizen toepassen in opto-elektronica

Jia Gao onderzocht twee soorten eendimensionale organisch-anorganische hybriden die gebaseerd zijn op koolstofnanobuizen. Doel van het onderzoek is het beter begrijpen van de fundamentele eigenschappen ervan en het vinden van toepassingen in opto-elektronische apparaten.

Organische kleine moleculen die in enkelwandige koolstof-nanobuizen (SWNT’s) ingekapseld zijn worden in dit onderzoek aangeduid als peapods (erwtenpeulen). Verwacht wordt dat deze peapods toepasbaar zijn in de elektronica. Gao introduceert een familie van peapods met thiofeenoligomeren. Met hoge resolutie transmissie elektronenmicroscopie laat hij zien dat de structuur daarvan bestaat uit twee rijen moleculen die parallel liggen aan de SWNT-wand.

Ook bestudeerde Gao polymeer-omwikkelde SWNT’s. Hij onderzocht de externe effecten hiervan op de elektrische eigenschappen van SWNT FET’s en ontdekte dat SWNT dispersies beïnvloedt worden door het moleculaire gewicht en de zijketens van het polymeer.

Jia Gao (China, 1981) studeerde natuurwetenschappen aan de Chinese Academy of Sciences. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door STW. Gao gaat in de VS verder in het onderzoek als postdoc.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41

Meer nieuws

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...