Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Physics of one-dimensional hybrids based on carbon nanotubes

05 december 2011

Promotie: dhr. J. Gao, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Physics of one-dimensional hybrids based on carbon nanotubes

Promotor(s): prof.dr. M.A. Loi

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nanobuizen toepassen in opto-elektronica

Jia Gao onderzocht twee soorten eendimensionale organisch-anorganische hybriden die gebaseerd zijn op koolstofnanobuizen. Doel van het onderzoek is het beter begrijpen van de fundamentele eigenschappen ervan en het vinden van toepassingen in opto-elektronische apparaten.

Organische kleine moleculen die in enkelwandige koolstof-nanobuizen (SWNT’s) ingekapseld zijn worden in dit onderzoek aangeduid als peapods (erwtenpeulen). Verwacht wordt dat deze peapods toepasbaar zijn in de elektronica. Gao introduceert een familie van peapods met thiofeenoligomeren. Met hoge resolutie transmissie elektronenmicroscopie laat hij zien dat de structuur daarvan bestaat uit twee rijen moleculen die parallel liggen aan de SWNT-wand.

Ook bestudeerde Gao polymeer-omwikkelde SWNT’s. Hij onderzocht de externe effecten hiervan op de elektrische eigenschappen van SWNT FET’s en ontdekte dat SWNT dispersies beïnvloedt worden door het moleculaire gewicht en de zijketens van het polymeer.

Jia Gao (China, 1981) studeerde natuurwetenschappen aan de Chinese Academy of Sciences. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door STW. Gao gaat in de VS verder in het onderzoek als postdoc.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.