Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Organic field-effect transistors for sensing applications

25 november 2011

Promotie: dhr. F. Maddalena, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Organic field-effect transistors for sensing applications

Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr. ir. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biosensoren voor medisch onderzoek

Het proefschrift van Francesco Maddalena beschrijft een studie naar organische veld-effecttransistors (OFET’s) en hun nut voor (bio)sensing-toepassingen. Het onderzoek is gericht op fundamenteel begrip van het gebruik van OFET’s als sensor of biosensor, en niet op de realisatie van de sensoren zelf.

In het proefschrift wordt onder andere onderzoek naar een biosensor (Bio-FET) voor het opsporen van sulfaat-ionen besproken. Artsen zouden dergelijke sensoren kunnen gebruiken voor snelle medische analyse. De Bio-FET maakt gebruik van een dual-gate-structuur, waar de top-gate-elektrode wordt vervangen door een eiwitlaag die aan de sulfaationen bindt.

Francesco Maddalena (Italië, 1979) studeerde nanoscience in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Molecular Elektronics/Physics of Organic Semiconductors. Maddalena werkt nu voor het Italian Institute of Technology in Milaan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...