Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Organic field-effect transistors for sensing applications

25 november 2011

Promotie: dhr. F. Maddalena, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Organic field-effect transistors for sensing applications

Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr. ir. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biosensoren voor medisch onderzoek

Het proefschrift van Francesco Maddalena beschrijft een studie naar organische veld-effecttransistors (OFET’s) en hun nut voor (bio)sensing-toepassingen. Het onderzoek is gericht op fundamenteel begrip van het gebruik van OFET’s als sensor of biosensor, en niet op de realisatie van de sensoren zelf.

In het proefschrift wordt onder andere onderzoek naar een biosensor (Bio-FET) voor het opsporen van sulfaat-ionen besproken. Artsen zouden dergelijke sensoren kunnen gebruiken voor snelle medische analyse. De Bio-FET maakt gebruik van een dual-gate-structuur, waar de top-gate-elektrode wordt vervangen door een eiwitlaag die aan de sulfaationen bindt.

Francesco Maddalena (Italië, 1979) studeerde nanoscience in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Molecular Elektronics/Physics of Organic Semiconductors. Maddalena werkt nu voor het Italian Institute of Technology in Milaan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...