Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Organic field-effect transistors for sensing applications

25 november 2011

Promotie: dhr. F. Maddalena, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Organic field-effect transistors for sensing applications

Promotor(s): prof.dr. D.M. de Leeuw, prof.dr. ir. P.W.M. Blom

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Biosensoren voor medisch onderzoek

Het proefschrift van Francesco Maddalena beschrijft een studie naar organische veld-effecttransistors (OFET’s) en hun nut voor (bio)sensing-toepassingen. Het onderzoek is gericht op fundamenteel begrip van het gebruik van OFET’s als sensor of biosensor, en niet op de realisatie van de sensoren zelf.

In het proefschrift wordt onder andere onderzoek naar een biosensor (Bio-FET) voor het opsporen van sulfaat-ionen besproken. Artsen zouden dergelijke sensoren kunnen gebruiken voor snelle medische analyse. De Bio-FET maakt gebruik van een dual-gate-structuur, waar de top-gate-elektrode wordt vervangen door een eiwitlaag die aan de sulfaationen bindt.

Francesco Maddalena (Italië, 1979) studeerde nanoscience in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling Molecular Elektronics/Physics of Organic Semiconductors. Maddalena werkt nu voor het Italian Institute of Technology in Milaan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...