Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tom Doesburg and Paul Moes - Mobile monitoring in anesthesia using smartphones

29 november 2011

In this study we explore the possibilities of using a mobile phone to monitor patients in anesthesia. An anesthetist carefully monitors the patients vital signs for irregularities, ensuring the patients wellbeing. Most complications in anesthesiology are caused by human error and evolve gradually over time. A mobile monitor can reduce human error by keeping the anesthetist informed outside the operating room, facilitating early detection and reducing cognitive biases during consults. Based on several pilot studies a prototype was developed and tested during a diagnostic reasoning experiment. In another experiment we’ve pursued the possibilities of using a hexagonal display for the detection of complications. The experiments show which diagnostic reasoning process is supported by the mobile monitor and resulted in several improvements in the design of the mobile monitor.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...