Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tom Doesburg and Paul Moes - Mobile monitoring in anesthesia using smartphones

29 november 2011

In this study we explore the possibilities of using a mobile phone to monitor patients in anesthesia. An anesthetist carefully monitors the patients vital signs for irregularities, ensuring the patients wellbeing. Most complications in anesthesiology are caused by human error and evolve gradually over time. A mobile monitor can reduce human error by keeping the anesthetist informed outside the operating room, facilitating early detection and reducing cognitive biases during consults. Based on several pilot studies a prototype was developed and tested during a diagnostic reasoning experiment. In another experiment we’ve pursued the possibilities of using a hexagonal display for the detection of complications. The experiments show which diagnostic reasoning process is supported by the mobile monitor and resulted in several improvements in the design of the mobile monitor.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...