Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tom Doesburg and Paul Moes - Mobile monitoring in anesthesia using smartphones

29 november 2011

In this study we explore the possibilities of using a mobile phone to monitor patients in anesthesia. An anesthetist carefully monitors the patients vital signs for irregularities, ensuring the patients wellbeing. Most complications in anesthesiology are caused by human error and evolve gradually over time. A mobile monitor can reduce human error by keeping the anesthetist informed outside the operating room, facilitating early detection and reducing cognitive biases during consults. Based on several pilot studies a prototype was developed and tested during a diagnostic reasoning experiment. In another experiment we’ve pursued the possibilities of using a hexagonal display for the detection of complications. The experiments show which diagnostic reasoning process is supported by the mobile monitor and resulted in several improvements in the design of the mobile monitor.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:28

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...