Groningse natuurkundige publiceert mogelijk verklaring voor het sneller-dan-licht-neutrino-raadsel
De Groningse natuurkundige Ronald van Elburg heeft een mogelijke verklaring gevonden voor het raadsel van de neutrino’s die sneller dan licht zouden zijn. De verklaring heeft veel aandacht getrokken in Amerikaanse media en wordt door veel natuurkundigen serieus genomen.
Opmerkelijk aan de verklaring van Van Elburg is dat die juist de relativiteitstheorie bevestigt. Van Elburg vraagt zich namelijk af het team dat het OPERA-experiment uitvoerde, wel rekening heeft gehouden met een correctie die vanuit de speciale relativiteitstheorie toegepast zou moeten worden: de zogenaamde Lorentz-transformatie. Die zou moeten worden toegepast vanwege de beweging van de GPS-satellieten ten opzichte van de aarde.
Van Elburg rekent uit hoe groot die correctie zou moeten zijn en komt uit op maximaal 64 nanoseconden. In het OPERA-experiment werd gemeten dat de neutrino’s zich 60 nanoseconden sneller dan het licht bewogen. Als de correctie daarvan wordt afgetrokken komt de snelheid van de neutrino’s weer in de buurt van de lichtsnelheid.
Het artikel waarin Ronald van Elburg zijn verklaring toelicht, is te vinden op de website van de Cornell University Library. Of zijn verklaring juist is, is op het ogenblik nog niet duidelijk. Van Elburg wil nu niet verder in de publiciteit treden, hij wacht eerst de reacties van de natuurkundige gemeenschap af.
Zie ook: technology review
Laatst gewijzigd: | 09 juli 2020 14:04 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.