Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse natuurkundige publiceert mogelijk verklaring voor het sneller-dan-licht-neutrino-raadsel

18 oktober 2011

De Groningse natuurkundige Ronald van Elburg heeft een mogelijke verklaring gevonden voor het raadsel van de neutrino’s die sneller dan licht zouden zijn. De verklaring heeft veel aandacht getrokken in Amerikaanse media en wordt door veel natuurkundigen serieus genomen.

Opmerkelijk aan de verklaring van Van Elburg is dat die juist de relativiteitstheorie bevestigt. Van Elburg vraagt zich namelijk af het team dat het OPERA-experiment uitvoerde, wel rekening heeft gehouden met een correctie die vanuit de speciale relativiteitstheorie toegepast zou moeten worden: de zogenaamde Lorentz-transformatie. Die zou moeten worden toegepast vanwege de beweging van de GPS-satellieten ten opzichte van de aarde.

Van Elburg rekent uit hoe groot die correctie zou moeten zijn en komt uit op maximaal 64 nanoseconden. In het OPERA-experiment werd gemeten dat de neutrino’s zich 60 nanoseconden sneller dan het licht bewogen. Als de correctie daarvan wordt afgetrokken komt de snelheid van de neutrino’s weer in de buurt van de lichtsnelheid.

Het artikel waarin Ronald van Elburg zijn verklaring toelicht, is te vinden op de website van de Cornell University Library. Of zijn verklaring juist is, is op het ogenblik nog niet duidelijk. Van Elburg wil nu niet verder in de publiciteit treden, hij wacht eerst de reacties van de natuurkundige gemeenschap af.

 

Zie ook: technology review

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...