Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse natuurkundige publiceert mogelijk verklaring voor het sneller-dan-licht-neutrino-raadsel

18 oktober 2011

De Groningse natuurkundige Ronald van Elburg heeft een mogelijke verklaring gevonden voor het raadsel van de neutrino’s die sneller dan licht zouden zijn. De verklaring heeft veel aandacht getrokken in Amerikaanse media en wordt door veel natuurkundigen serieus genomen.

Opmerkelijk aan de verklaring van Van Elburg is dat die juist de relativiteitstheorie bevestigt. Van Elburg vraagt zich namelijk af het team dat het OPERA-experiment uitvoerde, wel rekening heeft gehouden met een correctie die vanuit de speciale relativiteitstheorie toegepast zou moeten worden: de zogenaamde Lorentz-transformatie. Die zou moeten worden toegepast vanwege de beweging van de GPS-satellieten ten opzichte van de aarde.

Van Elburg rekent uit hoe groot die correctie zou moeten zijn en komt uit op maximaal 64 nanoseconden. In het OPERA-experiment werd gemeten dat de neutrino’s zich 60 nanoseconden sneller dan het licht bewogen. Als de correctie daarvan wordt afgetrokken komt de snelheid van de neutrino’s weer in de buurt van de lichtsnelheid.

Het artikel waarin Ronald van Elburg zijn verklaring toelicht, is te vinden op de website van de Cornell University Library. Of zijn verklaring juist is, is op het ogenblik nog niet duidelijk. Van Elburg wil nu niet verder in de publiciteit treden, hij wacht eerst de reacties van de natuurkundige gemeenschap af.

 

Zie ook: technology review

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...