Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse natuurkundige publiceert mogelijk verklaring voor het sneller-dan-licht-neutrino-raadsel

18 oktober 2011

De Groningse natuurkundige Ronald van Elburg heeft een mogelijke verklaring gevonden voor het raadsel van de neutrino’s die sneller dan licht zouden zijn. De verklaring heeft veel aandacht getrokken in Amerikaanse media en wordt door veel natuurkundigen serieus genomen.

Opmerkelijk aan de verklaring van Van Elburg is dat die juist de relativiteitstheorie bevestigt. Van Elburg vraagt zich namelijk af het team dat het OPERA-experiment uitvoerde, wel rekening heeft gehouden met een correctie die vanuit de speciale relativiteitstheorie toegepast zou moeten worden: de zogenaamde Lorentz-transformatie. Die zou moeten worden toegepast vanwege de beweging van de GPS-satellieten ten opzichte van de aarde.

Van Elburg rekent uit hoe groot die correctie zou moeten zijn en komt uit op maximaal 64 nanoseconden. In het OPERA-experiment werd gemeten dat de neutrino’s zich 60 nanoseconden sneller dan het licht bewogen. Als de correctie daarvan wordt afgetrokken komt de snelheid van de neutrino’s weer in de buurt van de lichtsnelheid.

Het artikel waarin Ronald van Elburg zijn verklaring toelicht, is te vinden op de website van de Cornell University Library. Of zijn verklaring juist is, is op het ogenblik nog niet duidelijk. Van Elburg wil nu niet verder in de publiciteit treden, hij wacht eerst de reacties van de natuurkundige gemeenschap af.

 

Zie ook: technology review

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart