Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Microbial ecology at the international space station. The use of rapid and easy molecular methods for the quantitative detection of bacteria

26 oktober 2011

Promotie: mw. S.P. van Tongeren, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Microbial ecology at the international space station. The use of rapid and easy molecular methods for the quantitative detection of bacteria

Promotor(s): prof.dr. J.E. Degener

Faculteit: Medische Wetenschappen

Micro-organismen mogelijk risico voor lange ruimtemissies

Bij lange, bemande ruimtemissies, bijvoorbeeld naar Mars, kan gevaar schuilen in de kleinste hoekjes. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Sandra van Tongeren. Zij stelt onder meer vast dat al bij kortdurende ruimtemissies opmerkelijke veranderingen optreden in de hoeveelheden en soorten micro-organismen in en op het lichaam van de ruimtevaarder.

Van Tongeren analyseerde monsters die werden genomen tijdens korte ruimtemissies naar de Russische Zvezda-module van het ISS, van 2004 tot 2007. Ze gebruikte hiertoe zowel conventionele kweekmethoden als moleculaire technieken. Hierbij stelde ze ‘hot spots’ in de ruimtevaartmodule vast, waar verhoogde bacteriële activiteit optreedt en die mogelijk een risico vormen voor de gezondheid van de bemanning. De promovenda concludeert dat de combinatie van het zogenaamde 'nylon flocked'-wattenstoksysteem met de nieuwe, op papier gebaseerde, 'FTA Elute' DNA-extractiemethode het meest geschikt is voor snelle en eenvoudige detectie van gevaarlijke microben op oppervlakten. Detectie van virulenteB. anthracis, de verwekker van de ziekte antrax, te midden van diens nauwe verwanten is echter bijzonder moeilijk met moleculaire detectiemethoden. Voorts ontdekte Van Tongeren een nieuwe bacteriesoort, die nog zal worden voorgesteld aan de wetenschappelijke gemeenschap.

Sandra van Tongeren (1967) verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische Microbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door ruimtevaartorganisaties ESA en SRON.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...