Nanotechnological tools built on synthetic light-driven nanomotors

Promotie: dhr. A. Kulago, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Nanotechnological tools built on synthetic light-driven nanomotors
Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Moleculaire motoren
Artem Kulago deed onderzoek naar moleculaire motoren op basis van ‘overvolle’ alkenen. Dit zijn moleculen waarvan een deel (de rotor) ronddraait in één richting; het andere deel (de stator) staat stil. De energie die hiervoor nodig is, is afkomstig uit de opname van licht. Kulago ontwierp en synthetiseerde deze motoren en verrichtte onderzoek naar hun belangrijkste eigenschappen en beperkingen. De motoren werden ontworpen met de bedoeling om ze op te nemen in systemen met meerdere componenten. Hij lette in zijn onderzoek vooral op ongewenste energie-overdracht processen. Die verminderen de doeltreffendheid van de motoren of kunnen de rotatiebeweging zelfs volledig remmen.
De systemen kunnen de basis vormen voor de bouw van complexe dynamische moleculaire apparaten zoals gemotoriseerde nanovoertuigen. Het ontwerp en de constructie van nieuwe types machines en motoren is altijd een centraal thema geweest in de ontwikkeling van de techniek, zegt de promovendus over het doel van zijn onderzoek. Een modern topic is de miniaturisering van bestaande macro-objecten, waarbij de nanoschaal tegenwoordig het ultieme doel is. Fabricatie van nanomachines - de mechanische apparaten van moleculaire afmetingen die op nanoschaal opereren - is een van de meest uitdagende taken van de moderne wetenschap.
Artem Kulago (Oekraïne, 1983) studeerde scheikunde aan de Moscow State University. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Stratingh Institute for Chemistry. Promotor is prof.dr. Ben Feringa. Kulago werkt nu bij de onderzoeksafdeling van het chemisch bedrijf Dongbu Hannong in Zuid-Korea.
Laatst gewijzigd: | 27 augustus 2021 09:11 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.