Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The type IV secretion and the type IV pili systems of Neisseria gonnorrhoeae

17 oktober 2011

Promotie: mw. S. Jain, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The type IV secretion and the type IV pili systems of Neisseria gonnorrhoeae

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Verwekker gonorroe diepgaand bestudeerd

Samta Jain heeft zich gericht op het bestuderen van het type IV secretiesysteem (T4SS) en type IV pili (Tfp) systeem van de voor de mens besmettelijke verwekker van gonorroe, de bacterieNeisseria gonorrhoeae. Het T4SS is een multi-eiwitcomplex dat betrokken is bij conjugatie, secretie van substraten/toxinen en het opnemen/uitscheiden van DNA. Het gonococcal genetic island (GGI) blijkt te coderen voor componenten van het T4SS, met als belangrijke functie het uitscheiden van DNA in het omringende milieu. Het GGI codeert onder andere voor het Tfp-eiwit TraAGGI. Dit eiwit heeft Jain in meer detail bestudeerd. Hieruit bleek dat TraAGGI wordt geknipt door leader peptidase, na co-translationele membraaninsertie en cirkelvormig gemaakt door het processing eiwit TrbIGGI. Tevens omvat het T4SS een piloteiwit, genaamd relaxase, dat DNA bindt, knipt en transporteert naar het ontvangende organisme. Door de relaxase TraI verder te bestuderen ontdekte Jain drie unieke kenmerken, namelijk: het bezitten van een Nterminal hydrofoob domein, een HD domein van de metaalafhankelijke fosfohydrolase amilie en een C-termial DUF 1528 domein. Verder codeert het GGI voor een ‘single stranded DNA bindingprotein’ genaamd SsbB. Ook de functie en biochemie van dit eiwit bestudeerde zij en hieruit bleek dat SsbB DNA in een magnesiumonafhankelijke wijze bindt en de topoisomerase-I-activiteit in vitro stimuleert. PilQ-eiwitten van het Tfp-systeem behoren tot de secretinsuperfamilie die oligomerische complexen vormt voor de secretie van macromoleculen. Tijdens bestudering van het PilQ-secretincomplex ontdekte Jain grote flexibele domeinen in de membraanomgeving van de pathogeenNeisseria.

Samta Jain (India, 1979) studeerde aan de Bangalore University in India. Haar promotieonderzoek deed zij bij de Rijksuniversiteit Groningen, bij de vakgroep Moleculaire microbiologie van het GBB, waar zij inmiddels werkzaam is als postdoc. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...