Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the relevance of carnosine and carnosinase for the development of diabetic nephropathy

10 oktober 2011

Promotie: mw. E.M.S. Riedl, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the relevance of carnosine and carnosinase for the development of diabetic nephropathy

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. B.A. Yard

Faculteit: Medische Wetenschappen

Risico op nierfalen bij diabetes in kaart gebracht

De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en scheiden die uit in de urine. Wanneer patiënten met diabetes een hoge bloedsuikerspiegel hebben, kunnen de nieren teveel bloed gaan filteren. Hierdoor kunnen de nieren uitgeput raken en hun functie niet langer goed vervullen, zodat er eiwitten in de urine komen. Dit wordt nefropathie genoemd. Naar schatting 30 tot 40% van de mensen met diabetes lijdt hieraan.

Promovenda Eva Riedl ontdekte dat diabetespatiënten met de genetische variant CNDP1 een groter risico op diabetische nefropathie (DN) lopen. Ook vond Riedl een genetische variatie die patiënten beschermt tegen DN. Voorts identificeerde ze enkele omgevingsfactoren die het risico op DN beïnvloeden, en bracht ze de biochemische processen die bij DN optreden nader in kaart. Mede op basis van de resultaten uit dit onderzoek kan het risico op DN in de toekomst wellicht beter ingeschat worden.

Eva Riedl (Duitsland, 1981) studeerde geneeskunde te Mannheim. Ze verrichtte haar onderzoek aan de universiteit van Heidelberg en binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onderzoeksschool GUIDE. Ze werkt inmiddels als arts in het universitair ziekenhuis te Mannheim.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  UMCG onderzoekt effect behandeling met virtual reality voor fantoompijn

  Het UMCG doet mee aan een groot internationaal onderzoek naar een nieuwe behandeling van fantoompijn. Bij deze behandeling krijgen patiënten trainingen met behulp van virtual reality en augmented reality.