Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

On the relevance of carnosine and carnosinase for the development of diabetic nephropathy

10 oktober 2011

Promotie: mw. E.M.S. Riedl, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: On the relevance of carnosine and carnosinase for the development of diabetic nephropathy

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis, prof.dr. B.A. Yard

Faculteit: Medische Wetenschappen

Risico op nierfalen bij diabetes in kaart gebracht

De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en scheiden die uit in de urine. Wanneer patiënten met diabetes een hoge bloedsuikerspiegel hebben, kunnen de nieren teveel bloed gaan filteren. Hierdoor kunnen de nieren uitgeput raken en hun functie niet langer goed vervullen, zodat er eiwitten in de urine komen. Dit wordt nefropathie genoemd. Naar schatting 30 tot 40% van de mensen met diabetes lijdt hieraan.

Promovenda Eva Riedl ontdekte dat diabetespatiënten met de genetische variant CNDP1 een groter risico op diabetische nefropathie (DN) lopen. Ook vond Riedl een genetische variatie die patiënten beschermt tegen DN. Voorts identificeerde ze enkele omgevingsfactoren die het risico op DN beïnvloeden, en bracht ze de biochemische processen die bij DN optreden nader in kaart. Mede op basis van de resultaten uit dit onderzoek kan het risico op DN in de toekomst wellicht beter ingeschat worden.

Eva Riedl (Duitsland, 1981) studeerde geneeskunde te Mannheim. Ze verrichtte haar onderzoek aan de universiteit van Heidelberg en binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en onderzoeksschool GUIDE. Ze werkt inmiddels als arts in het universitair ziekenhuis te Mannheim.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 22 juni 2018

  Minder eiwit in urine vertraagt nierfunctieachteruitgang bij kinderen

  Een behandeling met bloeddrukverlagende medicatie bij kinderen met chronisch nierfalen verlaagt de eiwituitscheiding in hun urine. Hierdoor hebben de kinderen een minder grote kans op verslechtering van hun aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van dr...

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...