Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Coherent control of electron spin dynamics in nano-engineered semiconductor structures

03 oktober 2011

Promotie: dhr. S.Z. Denega, 12.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Coherent control of electron spin dynamics in nano-engineered semiconductor structures

Promotor(s): prof.dr. C.H. van der Wal

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Spintronica in halfgeleiders

Het onderzoek van Sergii Denega heeft tot doel het begrijpen van het ontstaan van spin-ensembles in halfgeleidermaterialen. Hij onderzocht verschillende fundamentele eigenschappen daarvan, zoals defasering, decoherentie, relaxatie, diffusie en drift.

In alle experimenten zijn halfgeleidermaterialen gebruikt die op GaAs of GaAs/AlGaAs zijn gebaseerd. Om ze over eigenschappen te laten beschikken die gunstig zijn voor het besturen van coherente spindynamica, werden ze op nanoschaal bewerkt. De systemen zijn aantrekkelijk als testsysteem, omdat ze de hoogst beschikbare materiaalkwaliteit en een zeer geavanceerd niveau van device-fabricage combineren met sterke optische transities. Vooruitgang in deze tak van onderzoek is belangrijk voor het realiseren van nieuwe functionaliteit in de spintronica en kwantum-informatietechnologie.

Sergii Denega (Oekraïne, 1983) studeerde technische natuurkunde in Kiev. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Denega is na afronding van het onderzoek gaan werken bij ASML.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws