Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Defense Ruud van der Horst on November 7, 2011

29 september 2011

On November 7, 2011, at 14.30 hours,in the Academy Building in Groningen, Ruud van der Horst (ICS year group 2005) will defend his dissertation Network effects on treatment results in a closed forensic psychiatric setting.

What can we learn about the criminal risk behavior of a forensic psychiatric patient by studying how he interacts with other imprisoned patients? The research presented in the dissertation investigates the social relationships of forensic patients subjected to the Dutch ‘terbeschikkingstelling’ measure (TBS). It analyzes the forensic patient’s social networks in relation to both personality disorder symptomatology and risk-related behavior. Social network analysis provides evidence for the relational nature of personality disorders and risk behavior as a result of psychopathology. Because the risk behavior considered here contains criminogenic factors, the study provides initial insights into associations between actual interaction patterns and the forensic patient’s likelihood to reoffend.

Ruud van der Horst studied Sociology at the University of Groningen, in the Netherlands. He conducted the research presented in this book at the Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology (ICS) of the University of Groningen. Currently he is conducting research into the TBS measure as a researcher at the Scientific Research and Documentation Center of the Ministry of Security and Justice (WODC).

Media attention:

Nederlands Juridisch Dagblad:
- RTV Noord (inclusief kort radio-interview):

http://www.rtvnoord.nl/home/pagina.asp?pid=104807

- NTR (radio-interview):
- Kennislink:
Laatst gewijzigd:17 september 2018 13:50

Meer nieuws

 • 14 december 2020

  Geschiedenis van het onderwijs spiegel bij actuele vraagstukken

  Vrijheid van onderwijs, kansengelijkheid, staatspedagogiek... Hilda Amsing weet er alles van. Zij is een van de eerste twee Aletta Jacobs hoogleraren aan de RUG. Deze leerstoelen zijn ingesteld voor vrouwelijke wetenschappers, om de...

 • 09 december 2020

  Anna Lichtwarck-Aschoff benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek

  Het College van Bestuur van de RUG heeft Anna Lichtwarck-Aschoff per 1 januari benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek bij de basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten bij de Faculteit Gedrags en Maatschappijwetenschappen. Ze zal daar de...

 • 08 december 2020

  Mijlpaal project Klassenfeestjes tegen uitsluiting van kinderen

  Meer dan 10% van de basisschoolkinderen wordt gepest of uitgesloten. Een belangrijke aanwijzing voor uitsluiting is als een kind nooit wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Orthopedagogen van de RUG hebben daarom het project...