Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Defense Ruud van der Horst on November 7, 2011

29 september 2011

On November 7, 2011, at 14.30 hours,in the Academy Building in Groningen, Ruud van der Horst (ICS year group 2005) will defend his dissertation Network effects on treatment results in a closed forensic psychiatric setting.

What can we learn about the criminal risk behavior of a forensic psychiatric patient by studying how he interacts with other imprisoned patients? The research presented in the dissertation investigates the social relationships of forensic patients subjected to the Dutch ‘terbeschikkingstelling’ measure (TBS). It analyzes the forensic patient’s social networks in relation to both personality disorder symptomatology and risk-related behavior. Social network analysis provides evidence for the relational nature of personality disorders and risk behavior as a result of psychopathology. Because the risk behavior considered here contains criminogenic factors, the study provides initial insights into associations between actual interaction patterns and the forensic patient’s likelihood to reoffend.

Ruud van der Horst studied Sociology at the University of Groningen, in the Netherlands. He conducted the research presented in this book at the Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology (ICS) of the University of Groningen. Currently he is conducting research into the TBS measure as a researcher at the Scientific Research and Documentation Center of the Ministry of Security and Justice (WODC).

Media attention:

Nederlands Juridisch Dagblad:
- RTV Noord (inclusief kort radio-interview):

http://www.rtvnoord.nl/home/pagina.asp?pid=104807

- Kennislink:
Laatst gewijzigd:22 juni 2016 14:29

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...