Light-driven molecular motors and switches in confined environments
Promotie: dhr. G. London, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Light-driven molecular motors and switches in confined environments
Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Moleculaire schakelaar regelt biologisch eiwittransport
Het proefschrift van Gabor London gaat over licht aangedreven moleculaire motoren en moleculaire schakelaars. London bestudeert van de dynamiek van deze moleculen in een omgeving waar hun bewegingsvrijheid beperkt is. Door deze moleculen op oppervlakken te plaatsen kan er controle worden verkregen over verschillende processen die zich daar afspelen.
London ontdekte onder andere dat de motoren nog steeds draaien als ze aan een oppervlak vastzitten. Wel is de rotatiesnelheid lager. Ook onderzocht hij of het mogelijk is om moleculaire schakelaars aan biologische systemen te koppelen, bijvoorbeeld aan een eiwit-kanaal in een celmembraan. Het bleek dat het op die manier mogelijk wordt om het eiwittransport door het kanaal reversibel te regelen.
Gabor London (Hongarije, 1983) studeerde scheikunde aan de universiteit van Szeged. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Stratingh Institute for Chemistry van de RUG en gefinancierd door NanoNed.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.