Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cosmological simulations of the first galaxies

16 september 2011

Promotie: dhr. M.A. Latife, 14.45 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cosmological simulations of the first galaxies

Promotor(s): prof.dr. S. Zaroubi, prof.dr. M.C. Spaans

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Kosmologische simulaties

Het hoofddoel van het onderzoek van Muhammad Abdul Latife is om de vorming van de eerste melkwegstelsels te bestuderen. Daarvoor voerde hij hoge resolutie kosmologische simulaties met de FLASH code uit.

Door de Lyman alfa-fotonen in te vangen, zag hij dat de temperatuur van de proto-galactische halo groter of gelijk aan 104 graden Kelvin blijft. Als gevolg hiervan wordt fragmentatie tot stellaire massaschalen geremd en zijn deze halo’s potentiële kandidaten voor de vorming van supermassieve zwarte gaten. Latife vergelijkt deze resultaten met de gevallen waarbij atomaire en moleculaire waterstofkoeling optreedt en ontdekt dat ze significant verschillen.

Ook maakt hij een schatting van de emissiesterkte van Lyman alfafotonen uit de eerste melkwegstelsels. De emissie van Lyman alfa-fotonen blijkt voort te komen uit het gas dat via koude stromen naar de centra van melkwegstelsels valt. De emissie van Lyman alfa-fotonen is verspreid en een Lyman alfa-flux van 10−17 erg/s/cm2 wordt geproduceerd. Dit zal gedetecteerd kunnen worden met de aanstaande James Webb ruimtetelescoop.

Latife bestudeerde de invloeden van een achtergrond UV-flux op de emissie van Lyman alfa-straling van de eerste melkwegstelsels en keek naar de implicaties voor de vorming van moleculen in het oergas. De aanwezigheid van een UV-achtergrondflux de Lyman alfa-emissie is versterkt en beïnvloedt de vorming van moleculen in het oergas. Latife contateert ook dat het 21-cm signaal dat afkomstig is uit kosmische donkere eeuwen erg zwak is in de afwezigheid van stralingsbronnen, waardoor het volgens Latife dus moeilijk zal zijn om het waar te nemen met de huidige telescopen.

Muhammad Abdul Latife (Pakistan, 1981) studeerde aan het Pakistan Institute of Engineering and Appleid Sciences. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Astronomical Institute van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...