Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen krijgt bijzondere leerstoelen PKN

07 september 2011

De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt bijzonder hoogleraren die alle modaliteiten en organisaties uit de volle breedte van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vertegenwoordigen.

Nadat de Gereformeerde Bond al eerder besloot met ingang van 1 september 2012 haar bijzondere leerstoel aan de Universiteit van Utrecht te verplaatsen naar Groningen, komen er nu bijzonder hoogleraren voor de Confessionele Vereniging, het Evangelisch Werkverband en de Vereniging van Vrijzinnig Protestanten. De Stichting Protestantse Theologie heeft al een bijzondere leerstoel aan de RUG gevestigd.

Versterking profiel Religie en Cultuur

De benoemingen van de nieuwe bijzondere hoogleraren bieden een verdere invulling van het profiel van de faculteit, dat zich kenmerkt door de bestudering van de onderlinge verhouding van Religie en Cultuur. Dit profiel wordt versterkt door de nieuwe structuur van de faculteit, waar drie nieuw geformeerde vakgroepen zich vanuit verschillende invalshoeken zullen focussen op de wisselwerking tussen Religie en Cultuur in het verleden en in het heden.

De eerste vakgroep bestudeert en vergelijkt de oorsprong van jodendom, christendom en islam in hun vroege, formatieve fasen. De tweede vakgroep bestudeert het verschijnsel religie als zodanig en de derde vakgroep brengt kerkgeschiedenis en godsdienstwijsbegeerte samen onder de noemer van de verhouding van christendom, cultuur en filosofie. Dit profiel is ook voor aanstaande predikanten zeer relevant, omdat de communicatie van het evangelie ook plaatsvindt in de wisselwerking tussen religie en cultuur.

Bronnen van de islam

De faculteit investeert in het historische onderzoek naar de bronnen van de islam. Daartoe is per 1 sept 2011 de jonge Franse wetenschapper mevr. dr. Anne-Sylvie Boisliveau (1977) aangesteld. Zij gaat de Koran bestuderen en onderzoekt de opkomst van de islam in de vroege, formatieve fase en de verhouding van deze jonge islam ten opzichte van joodse, christelijke en antieke bronnen. Na een periode als postdoc-onderzoeker bereidt Boisliveau zich voor op het hoogleraarschap in de oorsprong van de islam.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. dr. G.H. van Kooten

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....