Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG

01 juli 2011

Promotie: dhr. M.J. Saller, 13.15 uur, Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Functionele karakterisering van membraaneiwitten

Doel van het promotieonderzoek van Manfred Saller was de functionele karakterisering van twee membraaneiwitten van Bacillus subtilis, aangeduid als SpoIIIJ en YqjG. In tegenstelling tot andere leden van de YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie, werd voor de homologen van B. subtilis gesuggereerd dat ze betrokken zijn bij eiwituitscheiding in plaats van membraaneiwitinsertie. De heterologe expressie van SpoIIIJ en YgjG bleek het groeidefect van een E. coli stam waarin YidC werd uitgeschakeld te kunnen complementeren. Verdere functionele analyse toont aan dat SpoIIIJ en YqjG een rol spelen in membraaneiwitinsertie en assemblage. Beide eiwitten konden als complex geïsoleerd worden met het gehele F1FO ATP synthase wat suggereert dat ze een rol spelen in een laat stadium van de biogenese van dit complex. Met behulp van een membraaneiwitgerichte proteomicsbenadering kon bevestigd worden dat SpoIIIJ een specifieke rol vervult in de sporulatie, terwijl voor YqjG aangetoond kon worden dat het specifiek betrokken is bij de ontwikkeling van de natuurlijke competentie van Bacillus subtilis wat de cellen in staat stelt om DNA op te nemen van de omgeving. Bovendien spelen beide YidC eiwitten een generieke rol in de assemblage van energie transducerende complexen en transporteiwitten. Uit dit onderzoek blijkt dat de functie van het YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie sterk geconserveerd is tussen organismen.

Manfred Saller (Duitsland, 1980) studeerde biologie aan de universiteit van Regensburg en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Moleculaire Microbiologie van de RUG.

Het werd medegefinancierd door de European Science Foundation (ESF). Saller is inmiddels postdoc-onderzoeker bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...