Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG

01 juli 2011

Promotie: dhr. M.J. Saller, 13.15 uur, Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Functionele karakterisering van membraaneiwitten

Doel van het promotieonderzoek van Manfred Saller was de functionele karakterisering van twee membraaneiwitten van Bacillus subtilis, aangeduid als SpoIIIJ en YqjG. In tegenstelling tot andere leden van de YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie, werd voor de homologen van B. subtilis gesuggereerd dat ze betrokken zijn bij eiwituitscheiding in plaats van membraaneiwitinsertie. De heterologe expressie van SpoIIIJ en YgjG bleek het groeidefect van een E. coli stam waarin YidC werd uitgeschakeld te kunnen complementeren. Verdere functionele analyse toont aan dat SpoIIIJ en YqjG een rol spelen in membraaneiwitinsertie en assemblage. Beide eiwitten konden als complex geïsoleerd worden met het gehele F1FO ATP synthase wat suggereert dat ze een rol spelen in een laat stadium van de biogenese van dit complex. Met behulp van een membraaneiwitgerichte proteomicsbenadering kon bevestigd worden dat SpoIIIJ een specifieke rol vervult in de sporulatie, terwijl voor YqjG aangetoond kon worden dat het specifiek betrokken is bij de ontwikkeling van de natuurlijke competentie van Bacillus subtilis wat de cellen in staat stelt om DNA op te nemen van de omgeving. Bovendien spelen beide YidC eiwitten een generieke rol in de assemblage van energie transducerende complexen en transporteiwitten. Uit dit onderzoek blijkt dat de functie van het YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie sterk geconserveerd is tussen organismen.

Manfred Saller (Duitsland, 1980) studeerde biologie aan de universiteit van Regensburg en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Moleculaire Microbiologie van de RUG.

Het werd medegefinancierd door de European Science Foundation (ESF). Saller is inmiddels postdoc-onderzoeker bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...