Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG

01 juli 2011

Promotie: dhr. M.J. Saller, 13.15 uur, Doopsgezinde Kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen

Proefschrift: Functional analysis of the YidC homologs of Bacillus subtilis: SpoIIIJ and YqjG

Promotor(s): prof.dr. A.J.M. Driessen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Functionele karakterisering van membraaneiwitten

Doel van het promotieonderzoek van Manfred Saller was de functionele karakterisering van twee membraaneiwitten van Bacillus subtilis, aangeduid als SpoIIIJ en YqjG. In tegenstelling tot andere leden van de YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie, werd voor de homologen van B. subtilis gesuggereerd dat ze betrokken zijn bij eiwituitscheiding in plaats van membraaneiwitinsertie. De heterologe expressie van SpoIIIJ en YgjG bleek het groeidefect van een E. coli stam waarin YidC werd uitgeschakeld te kunnen complementeren. Verdere functionele analyse toont aan dat SpoIIIJ en YqjG een rol spelen in membraaneiwitinsertie en assemblage. Beide eiwitten konden als complex geïsoleerd worden met het gehele F1FO ATP synthase wat suggereert dat ze een rol spelen in een laat stadium van de biogenese van dit complex. Met behulp van een membraaneiwitgerichte proteomicsbenadering kon bevestigd worden dat SpoIIIJ een specifieke rol vervult in de sporulatie, terwijl voor YqjG aangetoond kon worden dat het specifiek betrokken is bij de ontwikkeling van de natuurlijke competentie van Bacillus subtilis wat de cellen in staat stelt om DNA op te nemen van de omgeving. Bovendien spelen beide YidC eiwitten een generieke rol in de assemblage van energie transducerende complexen en transporteiwitten. Uit dit onderzoek blijkt dat de functie van het YidC/Oxa1/Alb3 eiwitfamilie sterk geconserveerd is tussen organismen.

Manfred Saller (Duitsland, 1980) studeerde biologie aan de universiteit van Regensburg en deed zijn promotieonderzoek bij de afdeling Moleculaire Microbiologie van de RUG.

Het werd medegefinancierd door de European Science Foundation (ESF). Saller is inmiddels postdoc-onderzoeker bij de afdeling Polymeerchemie van de RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.