Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Anne Fey (TUD)

14 juni 2011

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

 

 

Date: Tuesday, June 14th 2011

Speaker: Anne Fey (TUD)

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg),

Time: 16.15

 

 

Title: Limiting shapes for nonabelian sandpile growth models,
 

Abstract:

Joint work with Haiyan Liu.

On a grid, start with a pile of height n > 1 at the origin, and a pile of height h < 1 on every other grid vertex. Split every pile that has height at least 1, that is, distribute its total height equally among the neighbors. We are interested in the set S of sites where we split a pile at least once.

Depending on h, n and possibly even on the order in which we split piles, either S reaches a final size or S keeps increasing. We show that the first case occurs for h small enough and arbitrary splitting order, and we give bounds for the size of S, using similar methods as for the abelian sandpile growth model.

In the second case, our model behaves strikingly different from the abelian sandpile growth model. With the parallel splitting order, S can have a multitude of different limiting shapes. We demonstrate several of them, leaving plenty of opportunity for further research. 

  

 

 

 

 

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. M.E. Dür (e-mail: M.E.Dur@rug.nl)

 

 

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...