Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Anne Fey (TUD)

14 juni 2011

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

 

 

Date: Tuesday, June 14th 2011

Speaker: Anne Fey (TUD)

Room: 5161.0267 (Bernoulliborg),

Time: 16.15

 

 

Title: Limiting shapes for nonabelian sandpile growth models,
 

Abstract:

Joint work with Haiyan Liu.

On a grid, start with a pile of height n > 1 at the origin, and a pile of height h < 1 on every other grid vertex. Split every pile that has height at least 1, that is, distribute its total height equally among the neighbors. We are interested in the set S of sites where we split a pile at least once.

Depending on h, n and possibly even on the order in which we split piles, either S reaches a final size or S keeps increasing. We show that the first case occurs for h small enough and arbitrary splitting order, and we give bounds for the size of S, using similar methods as for the abelian sandpile growth model.

In the second case, our model behaves strikingly different from the abelian sandpile growth model. With the parallel splitting order, S can have a multitude of different limiting shapes. We demonstrate several of them, leaving plenty of opportunity for further research. 

  

 

 

 

 

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. M.E. Dür (e-mail: M.E.Dur@rug.nl)

 

 

 

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...