Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningers geven mening over lokale democratie en referenda

14 juni 2011

Op 18 juni spreken aan de Rijksuniversiteit Groningen inwoners van de stad Groningen zich uit over lokale democratie en referenda. Honderd tot tweehonderd Groningers zullen op die dag discussiëren over de werking van de democratie in hun stad. De discussiebijeenkomst is een initiatief van RUG-onderzoeker Marc Pauly, die via de methode van ‘deliberatieve peiling’ onderzoek doet naar burgerparticipatie. De bijeenkomst vindt plaats in het Academiegebouw.

Om de kloof tussen burger en bestuur te dichten en tot concrete oplossingen te komen wordt vaak gekeken naar burgerparticipatie. Dat heeft echter lang niet altijd het gewenste resultaat. Marc Pauly (Faculteit Wijsbegeerte) koos daarom voor een recent ontwikkelde methode die weinig in Nederland wordt toegepast: de Deliberatieve Peiling. Een methode waarbij de actieve participatie van burgers centraal staat. Via een steekproef geselecteerde burgers worden vooraf goed geïnformeerd over een onderwerp en gaan hierna met elkaar in discussie.

Lokale democratie en referenda

De gemeente Groningen heeft een traditie (en reputatie) op het gebied van lokale referenda. De afsluiting voor auto’s van het Noorderplantsoen en een nieuwe noordwand voor de Grote Markt waren in het verleden onderwerpen van spraakmakende referenda. Via de bijeenkomst op 18 juni wil Pauly onderzoeken of de referenda in Groningen hebben geleid tot een grotere betrokkenheid. De uitkomsten worden aangeboden aan de gemeenteraad. 

Bewustere keuzes

Hoewel de deliberatieve peiling in Nederland nieuw is, is deze werkwijze in andere landen al met succes toegepast. ‘In Engeland zag je dat heel extreme opinies veranderen,’ vertelt Pauly. ‘Mensen krijgen uitgewogen informatie van wetenschappers en discussiëren vaak voor het eerst met mensen die heel anders over dat onderwerp denken. Keuzes die voortvloeien uit een deliberatieve peiling worden veel bewuster gemaakt.’ De opzet is ook representatiever dan een gewone buurtbijeenkomst, omdat de steekproef geen onderscheid maakt tussen betrokken en afzijdige burgers. ‘Uiteindelijk vergroot dit de betrokkenheid van burgers. Al is het wel van groot belang dat de oplossingen die worden aangedragen ook serieus worden uitgevoerd,’ aldus Pauly.  

Eerdere peiling over overlast

Een jaar geleden organiseerde Pauly een vergelijkbare bijeenkomst (de eerste Deliberatieve Peiling in Nederland) in de Groningse wijk De Wijert-Noord, een buurt die te maken heeft met participatieproblemen. Daar konden wijkbewoners discussiëren over en oplossingen zoeken voor problemen m.b.t. veiligheid en overlast. De gemeente heeft naar aanleiding van die bijeenkomst een drietal door de buurtbewoners voorgestelde projecten ook daadwerkelijk uitgevoerd.  

Geïnteresseerden voor de bijeenkomst over referenda kunnen zich (bij voorkeur voor 17 juni) via e-mail aanmelden als toeschouwer (ze nemen dus niet deel aan de discussie), via m.pauly@rug.nl. 

Contact

- Marc Pauly, tel. 050 – 363 69 48 (werk), m.pauly@rug.nl

Lees meer over dit ondewerp op SocialeVraagstukken.nl, in het RUG-persbericht van 11 maart 2010 over de eerste bijeenkomst in de wijk De Wijert, en in een artikel in NRC Handelsblad ("Schaf commissies af en zet de burger aan het werk") - geïllustreerd met meer voorbeelden en filmpjes.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:30

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....