Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Oscar Kuipers 'Simon Stevin Meester'

06 mei 2011
Portretfoto Oscar Kuipers
Prof.dr. Oscar Kuipers. Foto: Elmer Spaargaren/STW

Hoogleraar moleculaire genetica prof.dr. Oscar Kuipers is tot 'Simon Stevin Meester 2011' benoemd door de Stichting Technische Wetenschappen (STW). Kuipers krijgt 500.000 euro die hij naar eigen inzicht aan onderzoek kan besteden.

Kuipers heeft tijdens zijn carrière fundamenteel onderzoek en praktische toepassingen veelvuldig gecombineerd. Hij heeft 12 patentaanvragen op zijn naam staan.

Celdifferentiatie

De onderzoeksgroep van Kuipers bestudeert de genetica en fysiologie van bacteriën. Het onderzoek richt zich op celdifferentiatie van bacteriën. Bacteriën in één culture kunnen tijdens hun groei verschillende eigenschappen ontwikkelen, terwijl hun genoom hetzelfde blijft. Kuipers: 'Inzichten uit ons onderzoek kunnen we toepassen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de eiwitproductie in industriële fermentaties'.

Gemodificeerde peptiden

Een ander speerpunt van de groep is het modificeren van peptiden. Peptiden, gemaakt door bacteriën, kunnen onder meer dienen als antibioticum. Gemodificeerde peptiden zijn chemisch stabieler en behouden langer hun functie. Dat is voor medische toepassing gunstig.

Grootste prijs

De Simon Stevin Meester-prijs is de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland en bekroont onderzoekers die excellent fundamenteel-wetenschappelijk werk op een succesvolle manier verbinden met maatschappelijk relevante vraagstukken en toepassingen.

Naast Kuipers is ook nanotechnoloog prof.dr.ing. Dave Blank van de Universiteit Twente tot Simon Stevin Meester benoemd. De prijzen worden uitgereikt op 6 oktober tijdens het feestelijke congres waarmee STW haar 30-jarig bestaan viert.

Meer informatie: prof.dr. Oscar Kuipers
Zie ook: persbericht STW

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 11:53
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 22 januari 2019

  NNV-Diversiteitsprijs 2018 voor de Faculty of Science and Engineering

  De eerste editie van de NNV-Diversiteitsprijs is gewonnen door de Faculty of Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. De NNV heeft de prijs in het leven geroepen voor de natuurkunde-instelling die het succesvolst is in het in de praktijk...

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...