Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Amplitude integrated EEG. Longitudinal recordings in critically ill newborns

25 mei 2011

Promotie: dhr. H.J. ter Horst, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Amplitude integrated EEG. Longitudinal recordings in critically ill newborns

Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

 

Niet-belastend hersenonderzoek verbetert zorg aan pasgeborenen

 

Als bij pasgeboren baby’s vitale functies als hartslag en ademhaling verstoord raken, lopen zij risico op hersenschade. Het monitoren van hersenfunctie is dan zeer belangrijk. Uit onderzoek van promovendus Henk ter Horst blijkt dat gebruik van de technieken amplitude-integrated EEG (aEEG) en near infrared spectroscopy (NIRS) kan helpen bij het herkennen en behandelen van hersenschade.

Om een aEEG af te nemen, worden drie elektroden op het hoofd van de pasgeborene geplaatst. Dit is een niet-belastende onderzoeksmethode, waarmee onder meer hersenactiviteit, slaap-waakritme en epileptische activiteit in kaart kunnen worden gebracht. Bij NIRS kan met behulp van infrarood licht de balans tussen zuurstofaanbod en -verbruik in de hersenen in kaart gebracht worden. Ook dit is voor de pasgeborene niet belastend.

De aEEG-techniek blijkt een bijdrage te leveren aan het hersenonderzoek bij baby’s die bij de geboorte zuurstofgebrek hebben opgelopen. Maar ook in andere gevallen kan aEEG nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer sprake is van een hartafwijking of een ernstige infectie. Als ook NIRS wordt gebruikt, kunnen artsen een scherpere diagnose stellen en de behandeling mogelijk verder verbeteren.

Henk ter Horst (Sneek, 1967) studeerde geneeskunde te Amsterdam, waar hij zich ook specialiseerde tot kinderarts. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Beatrix Kinderziekenhuis binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Ter Horst blijft ook na zijn promotie werken als kinderarts-neonatoloog in het UMCG.

 

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws