Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Herke van Hoof - Using a Learning Tracker to Enhance Face Detection for Autonomous Robots

31 mei 2011

afstudeercolloquium

Domestic service robots are becoming increasingly available and affordable. However, interaction with the real world is still a challenge. Tracker systems are fast and can yield good results because they exploit temporal coherence, but often need manual initialization. In this research such a tracker system was combined with a detector system that initializes and corrects the tracker automatically. The system was used to track faces in a dataset. Different (combinations of) features were explored. The combined system was also used to guide a mobile, autonomous robot. Data was gathered as the robot performed its task. This data was used to train the tracker system, to make it more robust to changes in the environment, like changing illumination conditions. This robustness is necessary for the tracking system to handle the changing conditions in the real world without a lot of feedback from an external system. The combined detection and tracking system was compared to the detector system is isolation. The combined system was able to run faster or perform better, depending on its settings. Adaptive combination rules helped to choose the best feature(s) for a certain situation. In an evaluation on data gathered in the real world, the trained tracker performed better than the non-learning tracker.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...