Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Herke van Hoof - Using a Learning Tracker to Enhance Face Detection for Autonomous Robots

31 mei 2011

afstudeercolloquium

Domestic service robots are becoming increasingly available and affordable. However, interaction with the real world is still a challenge. Tracker systems are fast and can yield good results because they exploit temporal coherence, but often need manual initialization. In this research such a tracker system was combined with a detector system that initializes and corrects the tracker automatically. The system was used to track faces in a dataset. Different (combinations of) features were explored. The combined system was also used to guide a mobile, autonomous robot. Data was gathered as the robot performed its task. This data was used to train the tracker system, to make it more robust to changes in the environment, like changing illumination conditions. This robustness is necessary for the tracking system to handle the changing conditions in the real world without a lot of feedback from an external system. The combined detection and tracking system was compared to the detector system is isolation. The combined system was able to run faster or perform better, depending on its settings. Adaptive combination rules helped to choose the best feature(s) for a certain situation. In an evaluation on data gathered in the real world, the trained tracker performed better than the non-learning tracker.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...