Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Herke van Hoof - Using a Learning Tracker to Enhance Face Detection for Autonomous Robots

31 mei 2011

afstudeercolloquium

Domestic service robots are becoming increasingly available and affordable. However, interaction with the real world is still a challenge. Tracker systems are fast and can yield good results because they exploit temporal coherence, but often need manual initialization. In this research such a tracker system was combined with a detector system that initializes and corrects the tracker automatically. The system was used to track faces in a dataset. Different (combinations of) features were explored. The combined system was also used to guide a mobile, autonomous robot. Data was gathered as the robot performed its task. This data was used to train the tracker system, to make it more robust to changes in the environment, like changing illumination conditions. This robustness is necessary for the tracking system to handle the changing conditions in the real world without a lot of feedback from an external system. The combined detection and tracking system was compared to the detector system is isolation. The combined system was able to run faster or perform better, depending on its settings. Adaptive combination rules helped to choose the best feature(s) for a certain situation. In an evaluation on data gathered in the real world, the trained tracker performed better than the non-learning tracker.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:26

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...