Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Michal de Vries - The attentional blink in different modalities: a neuroscientific and computational approach

17 mei 2011

afstudeercolloquium

When a sequence of visual stimuli with targets and distractors is presented in rapid succession on a screen, a participant often fails to detect a second target if it is presented between 200-500 ms after the first one. This phenomenon is called the attentional blink (AB). In this project the focus is on different modalities by studying the visual and auditory AB. First, a behavioral and an EEG-study were conducted. The results of these experiments imply that the AB is a modal-specific system. A visual blinker does not necessarily have to be an auditory blinker and vice versa. Moreover, an AB only occurs within a modality, but not across modalities (e.g. target one is visual, target two is auditory). Further evidence for a modal-specific system comes from the EEG-study which revealed that the latency of the P3-component for the second visual target was slower in the within-modality condition compared to that in the cross-modal condition. Second, a computational model of the AB, based on the Threaded Cognition model, was implemented. It is argued that this model is a worthy alternative to other formal models with an interesting explanation: the AB is caused by an overexertion of control.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...