Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Michal de Vries - The attentional blink in different modalities: a neuroscientific and computational approach

17 mei 2011

afstudeercolloquium

When a sequence of visual stimuli with targets and distractors is presented in rapid succession on a screen, a participant often fails to detect a second target if it is presented between 200-500 ms after the first one. This phenomenon is called the attentional blink (AB). In this project the focus is on different modalities by studying the visual and auditory AB. First, a behavioral and an EEG-study were conducted. The results of these experiments imply that the AB is a modal-specific system. A visual blinker does not necessarily have to be an auditory blinker and vice versa. Moreover, an AB only occurs within a modality, but not across modalities (e.g. target one is visual, target two is auditory). Further evidence for a modal-specific system comes from the EEG-study which revealed that the latency of the P3-component for the second visual target was slower in the within-modality condition compared to that in the cross-modal condition. Second, a computational model of the AB, based on the Threaded Cognition model, was implemented. It is argued that this model is a worthy alternative to other formal models with an interesting explanation: the AB is caused by an overexertion of control.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...