Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lise Pijl - Modelling the evolution of theory of mind

19 april 2011

afstudeercolloquium

Theory of mind allows us to attribute mental states to others and to understand that the mental states of others may be different from our own. This allows us to predict and understand actions of others. There are different theories explaining why higher-order theory of mind evolved. To contribute to the research on theory of mind we constructed a model that allows us to experiment with the evolution of theory of mind. Heterogeneous agents interact competitively in a non-spatial environment. The agents select their behavior using evolved rules. The rules are evolved with a high degree of freedom, while the rule selection mechanism is fixed. The rules reflect the agent's capability of theory of mind and provide a good tool for studying the evolved behaviour. We found that higher-order theory of mind can evolve in a competitive environment using this set-up. The colloquium will be given in Dutch.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:25

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...