Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vascular reactivity in cardiopulmonary bypass

06 april 2011

Promotie: mw. I. Samarska, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Vascular reactivity in cardiopulmonary bypass

Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning, prof.dr. M.M.R.F. Struys

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Klachten na hartoperatie: hart- longmachine wellicht oorzaak

Bij hartoperaties en hart- en longtransplantaties wordt gebruik gemaakt van de hart longmachine (cardiopulmonale bypass, ofwel CPB). Dit apparaat neemt tijdens de operatie de functie van het hart en de longen over. De hart- longmachine biedt grote winst voor de patiëntenzorg, maar heeft ook nadelen. Zo treedt door gebruik ervan vaak schade op aan vitale organen, zoals hart, nieren, longen, darmen en hersenen. Het gebruik van CPB veroorzaakt ook veranderingen in de functie van grote en kleine slagaders. Door deze veranderingen aan de vaatfunctie raakt de normale doorbloeding van de organen ontregeld en ontstaat schade.

Iryna Samarska bracht de oorzaken van deze verstoring nader in kaart met behulp van een diermodel. Uit haar onderzoek blijkt dat bloedvaten zelfs na een langere herstelperiode niet hun normale functie terugkrijgen. Dit wijst erop dat een stoornis in vaatfunctie na het gebruik van CPB mogelijk een belangrijke verklaring biedt voor de klachten die patiënten na de operatie ondervinden. Ook stelt Samarska vast dat de gebruikte vorm van anesthesie grote invloed heeft op de veranderingen die optreden in de bloedvaten. Klachten door het gebruik van CPB kunnen mogelijk verminderen wanneer de patiënt voorafgaand aan de ingreep medicijnen krijgt toegediend die de S1P1-receptor stimuleren, zo ontdekte de onderzoekster.

Iryna Samarska (Kiev, Oekraïne, 1979 ) studeerde geneeskunde te Kiev. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Klinische Farmacologie en Anesthesiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze blijft na haar promotie werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...