Partnership Programma STW en Danone van start
maandag 14 februari 2011
Met het honoreren van vier grote onderzoeksprojecten is de wetenschappelijke samenwerking die Technologiestichting STW en Danone Research Centre for Specialised Nutrition vorig jaar aangingen, nu daadwerkelijk van start gegaan. De samenwerking betreft onderzoek op het gebied van babyvoeding en medische voeding. Daarvoor hebben beide partners samen 3 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Doel van de samenwerking tussen STW en Danone is om nieuwe concepten voor babyvoeding en medische voeding te ontwikkelen, die kunnen bijdragen aan het voorkomen of bestrijden van bijvoorbeeld allergieën, astma en obesitas, of de gevolgen van stress. De focus ligt hierbij op de relatie tussen voeding en metabolisme, immunologie en neurologie.
De samenwerking met Danone heeft de vorm van een STW Partnership Programma. Deze programma’s zijn een initiatief van STW om effectieve samenwerking tussen de academische wereld en de industrie te bevorderen. Een programmacommissie die bestaat uit internationale wetenschappelijke experts die door STW zijn aangezocht en vertegenwoordigers van Danone heeft het STW-bestuur geadviseerd over de selectie van de voorstellen die werden ontvangen op een open call die in 2010 werd uitgeschreven. De voorstellen zijn bovendien beoordeeld door onafhankelijke reviewers. Danone stelt bijzonder blij te zijn met de geselecteerde projecten omdat ze goed aansluiten bij de eigen wetenschappelijke speerpunten. Bovendien zijn de projecten door de internationale experts als uitstekend gekwalificeerd. STW is er trots op dat met deze projecten hoogstaand onderzoek voor een internationaal bedrijf in Nederland verricht kan worden
Gehonoreerde project in STW-Danone Partnership Programma
Je bent wat je vroeger at – gezond oud worden door een goede voedingsstart
Hoofdaanvrager prof.dr. H.J. (Henkjan) Verkade, prof. dr. A.K. (Bert) Groen, dr. T. (Torsten) Plosch - Universitair Medisch Centrum Groningen)
Er zijn tal van aanwijzingen dat er een relatie bestaat tussen de voeding van foetussen en pas-geboren baby’s en het ontwikkelen van chronische ziekten op volwassen leeftijd. Zo heeft recent onderzoek uitgewezen dat bestanddelen van voedingsstoffen invloed hebben op mechanismen als methylatie van DNA (waardoor de structuur van het DNA verandert en afleesproblemen bij transcriptie ontstaan) of verandering in histonen (waardoor de samentrekking van DNA tijdens de celkerndeling kan worden verstoord). Het project gaat de lange-termijn epigenetische en fysiologische effecten van veranderingen in voeding tijdens de foetusfase en na de geboorte op de stofwisseling bestuderen in muismodellen. Onder andere zal de rol van bestanddelen die specifiek in borstvoeding aanwezig zijn onderzocht worden. De resultaten van het onderzoek moeten bijdragen aan verdere verbetering van babyvoeding zodat nieuwgeborenen later gezonder oud worden.
Laatst gewijzigd: | 04 juli 2014 21:24 |
Meer nieuws
-
18 april 2024
PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau
Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...
-
27 maart 2024
RUG/UMCG onderzoekers ontvangen prestigieuze onderzoeksbeurs
RUG/UMCG-wetenschappers Mark Hipp, Bart Eggen, Moniek Tromp en Marleen Kamperman zijn samen met collega’s betrokken bij vier van zeven Nederlandse wetenschapsconsortia.
-
26 maart 2024
De volgende depressie voorkomen
Marie-José van Tol, hoogleraar ‘stemming en cognitie’, onderzoekt wat mensen met een gevoeligheid voor depressie zelf kunnen doen om herhaling te voorkomen.