Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Microglia phenotypes, in CNS plasticity and regeneration

23 februari 2011

Promotie: mw. M. Olah, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Microglia phenotypes, in CNS plasticity and regeneration

Promotor(s): prof.dr. H.W.G.M. Boddeke

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Verschillende fenotypes en functies van microglia bij weefselherstel in hersenen

Microglia spelen een belangrijke rol bij het onderhoud en de verzorging van de hersenen, waarbij verschillende fenotypes voorkomen in gezond, ziek of beschadigd hersenweefsel. In een experimenteel model voor multiple sclerose heeft onderzoeker Marta Olah van het UMCG het fenotype van microglia bepaald om inzicht te krijgen in hun rol bij de neuroimmunologie en regeneratieve geneeskunde.

Microglia zijn de lokale immuuncellen van het centrale zenuwstelsel die hun omgeving nauwgezet op infectie en mogelijke schade controleren. Microglia hebben in gezond, ziek of beschadigd hersenweefsel een verschillend fenotype. Door neuronale infectie of schade worden microglia geactiveerd, waardoor hun fenotype verandert. Olah onderzocht de betekenis van diverse microglia fenotypes bij plasticiteit en regeneratie van hersenweefsel. Ook ontwikkelde ze een protocol om microglia uit humaan post-mortem hersenweefsel te isoleren voor verder onderzoek.

Marta Olah (Hongarije, 1979) studeerde neurobiologie aan de Eotvos Lorand University in Budapest, Hongarije. Zij verrichte haar promotieonderzoek bij de Afdeling Neurowetenschappen, Sectie Medische Fysiologie, van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door de Stichting MS Research. Na haar promotie gaat Olah werken als PostDoc Research Fellow in het Brigham and Women’s Hospital in Boston, VS.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...