Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Platform strategy for complex products and systems

24 februari 2011

Promotie: dhr. A.A. Alblas, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Platform strategy for complex products and systems

Promotor(s): prof.dr.ir. J.C. Wortmann, prof. dr.ir. G.J.C. Gaalman

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Hergebruiksstrategieën voor complexe producten en systemen

In het bedrijfsleven komen veel complexe producten en systemen (CoPS) voor, zoals industriële machines, postverwerkingmachines en printsystemen. Het proefschrift van Alex Alblas beschrijft een strategie die het voor ontwerpers van CoPS mogelijk maakt hergebruik toe te passen. Bedrijven die CoPS-producten produceren, zouden hierbij baat hebben, maar er bestaat nog geen goede methode. In andere industrieën is dergelijk hergebruik gebaseerd op platforms. Daarom beschrijft Alblas een onderzoek naar platformstrategieën voor CoPS-bedrijven. Deze bedrijven worden geconfronteerd met sterke variaties in de klantenvraag. Ook dienen hun producten klantspecifiek ontworpen te worden, hebben ze lange levenscycli en vereist de ontwikkeling veel ontwikkel-inspanning. De strategie van Alblas omvat onder meer levenscyclusbeheer, configuratiebeheer en wijzigingsbeheer. De strategie levert voor zowel onderzoekers als de praktijk een beter inzicht in de potentie van platforms voor CoPS-bedrijven.

Alex Alblas (Dordrecht, 1980) studeerde technische bedrijfswetenschappen aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Tegenwoordig is hij als onderzoeker verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...