Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Universiteit op zoek naar beste profielwerkstuk

15 februari 2011

Scholieren uit havo 5 en vwo 6 maken ook dit jaar kans op een profielwerkstukprijs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar werden 121 werkstukken ingezonden en begon in Groningen de victorie voor jong onderzoekstalent. Zo studeert de winnares van de Jan Pen prijs 2010 dit jaar gratis, omdat ze ook een KNAW onderwijsprijs won. Ook deden de winnaars van de Jan Kommandeurprijs mee aan een internationaal congres op Bali. Ook in 2011 maken scholieren kans op dergelijke prijzen. Docenten en scholieren kunnen tot 1 maart werkstukken inzenden.

De prijzen worden uitgereikt door het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. Elk van de steunpunten kent drie prijzen toe voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. Tijdens een feestelijke uitreiking op 1 april worden de prijzen uitgereikt aan de meest uitmuntende werkstukken. Op de dag van de uitreiking presenteren de scholieren hun onderzoek aan belangstellenden op een drukbezochte markt. Alle genomineerde leerlingen ontvangen een uitgebreid juryrapport en maken bovendien kans op de publieksprijs.

Talent uit het Noorden

Vorig jaar varieerden de ingezonden werkstukken van een documentaire over een zoektocht naar een vergeten oorlogsbunker op Texel, een praktisch onderzoek naar een trainingsprogramma voor beginnende hardlopers tot een verkenning van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aan kwaliteit en originaliteit geen gebrek, zo laten de jaarlijkse inzendingen uit het hele land zien. Toch vindt de organisatie het altijd extra leuk om goede inzendingen uit de regio te ontvangen. “Noorderlingen zijn vaak wat bescheidener over hun eigen prestaties, maar natuurlijk niet minder slim. Zo waren afgelopen jaar de helft van de genomineerden afkomstig uit het Noorden,” aldus Saskia Visser van het Alfasteunpunt.  

Profielwerkstukken

Scholieren maken in het eindexamenjaar van havo en vwo een profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze zelf een onderwerp kiezen waarin ze zich verdiepen. Uit de inzendingen kiest een deskundige jury, bestaande uit onderzoekers van de universiteit en middelbare schooldocenten, de beste inzendingen, gebaseerd op creativiteit, originaliteit en diepgang.

Bij de steunpunten van de RUG komen elk jaar honderden vragen binnen over het maken van een profielwerkstuk. De drie steunpunten helpen de scholieren bij het zoeken van bronnen, het uitvoeren van experimenten, of brengen ze in contact met specialisten van de universiteit.

Noot voor de pers

Contactpersonen:
Saskia Visser – Alfasteunpunt

Renske de Jonge – Bètasteunpunt
Nanda Stijntjes – Gammasteunpunt

Laatst gewijzigd:19 februari 2021 14:27

Meer nieuws

 • 28 maart 2023

  Een sprong in het diepe: van onderzoek naar ondernemen

  Wat kun je doen als je als onderzoeker je idee op de markt wilt brengen? Dat is een stap die voor onderzoekers vaak niet vanzelf komt. Bij de RUG zijn er daarom een aantal organisaties die daarbij kunnen helpen, waaronder VentureLab. Zo ontstond...

 • 14 februari 2023

  Lift naar de inclusieve werkvloer

  Er is werk zat, en toch staan mensen met een beperking nog vaak aan de kant. Een plus een is twee, zou je denken: dit is hét moment om deze groep arbeidskrachten aan een baan te helpen. De wens is er, ook aan de universiteit, maar tot uitvoering...

 • 15 december 2022

  Groningse bijdrage in groot onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

  Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatietechnologie met maar liefst tien miljoen euro.