Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Universiteit op zoek naar beste profielwerkstuk

15 februari 2011

Scholieren uit havo 5 en vwo 6 maken ook dit jaar kans op een profielwerkstukprijs bij de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar werden 121 werkstukken ingezonden en begon in Groningen de victorie voor jong onderzoekstalent. Zo studeert de winnares van de Jan Pen prijs 2010 dit jaar gratis, omdat ze ook een KNAW onderwijsprijs won. Ook deden de winnaars van de Jan Kommandeurprijs mee aan een internationaal congres op Bali. Ook in 2011 maken scholieren kans op dergelijke prijzen. Docenten en scholieren kunnen tot 1 maart werkstukken inzenden.

De prijzen worden uitgereikt door het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de Rijksuniversiteit Groningen. Elk van de steunpunten kent drie prijzen toe voor de beste profielwerkstukken van dit schooljaar. Tijdens een feestelijke uitreiking op 1 april worden de prijzen uitgereikt aan de meest uitmuntende werkstukken. Op de dag van de uitreiking presenteren de scholieren hun onderzoek aan belangstellenden op een drukbezochte markt. Alle genomineerde leerlingen ontvangen een uitgebreid juryrapport en maken bovendien kans op de publieksprijs.

Talent uit het Noorden

Vorig jaar varieerden de ingezonden werkstukken van een documentaire over een zoektocht naar een vergeten oorlogsbunker op Texel, een praktisch onderzoek naar een trainingsprogramma voor beginnende hardlopers tot een verkenning van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aan kwaliteit en originaliteit geen gebrek, zo laten de jaarlijkse inzendingen uit het hele land zien. Toch vindt de organisatie het altijd extra leuk om goede inzendingen uit de regio te ontvangen. “Noorderlingen zijn vaak wat bescheidener over hun eigen prestaties, maar natuurlijk niet minder slim. Zo waren afgelopen jaar de helft van de genomineerden afkomstig uit het Noorden,” aldus Saskia Visser van het Alfasteunpunt.  

Profielwerkstukken

Scholieren maken in het eindexamenjaar van havo en vwo een profielwerkstuk. Daarvoor moeten ze zelf een onderwerp kiezen waarin ze zich verdiepen. Uit de inzendingen kiest een deskundige jury, bestaande uit onderzoekers van de universiteit en middelbare schooldocenten, de beste inzendingen, gebaseerd op creativiteit, originaliteit en diepgang.

Bij de steunpunten van de RUG komen elk jaar honderden vragen binnen over het maken van een profielwerkstuk. De drie steunpunten helpen de scholieren bij het zoeken van bronnen, het uitvoeren van experimenten, of brengen ze in contact met specialisten van de universiteit.

Noot voor de pers

Contactpersonen:
Saskia Visser – Alfasteunpunt

Renske de Jonge – Bètasteunpunt
Nanda Stijntjes – Gammasteunpunt

Laatst gewijzigd:19 februari 2021 13:27

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...