Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Text Comparison and Digital Creativity: Wido van Peursen, Ernst D. Thoutenhoofd, Adriaan van der Weel (eds)

The Production of Presence and Meaning in Digital Text Scholarship
31 januari 2011
.

Text Comparison and Digital Creativity: Wido van Peursen, Ernst D. Thoutenhoofd, Adriaan van der Weel (eds)

Aantal pagina's 296
Uitgever Brill
Publicatiejaar 2010
ISBN 978 90 04 18865 5

In fourteen thoughtful essays this book reports and reflects on the many changes that a digital workflow brings to the world of original texts and textual scholarship, and the effect on scholarly communication practices. The spread of digital technology across philology, linguistics and literary studies suggests that text scholarship is taking on a more laboratory-like image. The ability to sort, quantify, reproduce and report text through computation would seem to facilitate the exploration of text as another type of quantitative scientific data. However, developing this potential also highlights text analysis and text interpretation as two increasingly separated sub-tasks in the study of texts. The implied dual nature of interpretation as the traditional, valued mode of scholarly text comparison, combined with an increasingly widespread reliance on digital text analysis as scientific mode of inquiry raises the question as to whether the reflexive concepts that are central to interpretation – individualism, subjectivity – are affected by the anonymised, normative assumptions implied by formal categorisations of text as digital data.
Laatst gewijzigd:08 september 2020 15:38

Meer nieuws

 • 30 november 2021

  In je eentje naar Nederland: hoe verloopt de opvang van alleenstaande gevluchte kinderen?

  Gevluchte kinderen onder de vijftien jaar die alleen in Nederland aankomen, komen niet in een asielzoekerscentrum terecht, maar in een opvanggezin. Jet Rip keek voor haar promotieonderzoek naar het succes van deze plaatsingen. Wat blijkt? Het...

 • 29 november 2021

  Samenwerken: moeilijker dan het lijkt

  Alles en iedereen werkt samen. Onderwijsinstellingen, bedrijven, overheidsinstituties, ngo’s, maar ook individuen. Maar het gaat geregeld mis, zelfs als alle partners van goede wil zijn. Hoe kan dat? Een grote groep onderzoekers, onder wie Rafael...

 • 23 november 2021

  Filosofie op het vmbo – filosofie voor álle leerlingen

  Waarom kunnen vmbo-leerlingen het vak filosofie niet volgen? Kritisch nadenken, meningen onderzoeken, je eigen oordeel leren vormen – dat zijn toch onmisbare vaardigheden in onze maatschappij? Vanuit die vraag ontwikkelde Eva-Anne Le Coultre het...