Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pulsed-DC sputtered Tic/dlc nanocomposite coatings growth, microstructure and performance

21 januari 2011

Promotie: dhr. K.P. Shaha, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pulsed-DC sputtered Tic/dlc nanocomposite coatings growth, microstructure and performance

Promotor(s): prof.dr. J.T.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Titaancarbide coating: sterk, taai en nu ook superglad

Bij materialen die in de techniek worden toegepast, wordt het oppervlak vaak het meeste belast. Dit heeft geleid tot het ontstaan van een nieuw vakgebied, de oppervlaktetechnologie. Kalpak Shaha onderzocht hoe een beschermlaag van nano-deeltjes titaancarbide kan worden aangebracht.

Van composietmaterialen is bekend dat ze sterk zijn, maar de materialen die Shaha vervaardigde, zijn ook taai en slijtvast. Bovendien bleek de wrijvingscoëfficiënt fenomenaal klein te zijn, meer dan honderd keer kleiner dan bij een metaal-metaal contact. Dat werd bereikt door de microstructuur te manipuleren met een nieuwe methode, puls-dc magnetron sputtering.

Een belangrijk aspect bij wrijving is de ruwheid van het oppervlak. Bestaande depositie-methoden veroorzaken een toenemende verruwing van het oppervlak bij het aangroeien van de beschermlaag. Shaha: 'Een belangrijke vondst in ons werk is een methode om de verruwing te stoppen en zelfs om te keren. Het resultaat is een fantastisch vlak oppervlak met een zeer lage wrijvingscoëfficiënt.'

Kalpak Shaha (India, 1980) studeerde Industrial Tribology and Maintance Engineering aan het Indian Institute of Technology in Delhi. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Adavanced Materials van de RUG. Shaha gaat door als postdoc bij RWTH-Aachen, Duitsland.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.