Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pulsed-DC sputtered Tic/dlc nanocomposite coatings growth, microstructure and performance

21 januari 2011

Promotie: dhr. K.P. Shaha, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pulsed-DC sputtered Tic/dlc nanocomposite coatings growth, microstructure and performance

Promotor(s): prof.dr. J.T.M. de Hosson

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Titaancarbide coating: sterk, taai en nu ook superglad

Bij materialen die in de techniek worden toegepast, wordt het oppervlak vaak het meeste belast. Dit heeft geleid tot het ontstaan van een nieuw vakgebied, de oppervlaktetechnologie. Kalpak Shaha onderzocht hoe een beschermlaag van nano-deeltjes titaancarbide kan worden aangebracht.

Van composietmaterialen is bekend dat ze sterk zijn, maar de materialen die Shaha vervaardigde, zijn ook taai en slijtvast. Bovendien bleek de wrijvingscoëfficiënt fenomenaal klein te zijn, meer dan honderd keer kleiner dan bij een metaal-metaal contact. Dat werd bereikt door de microstructuur te manipuleren met een nieuwe methode, puls-dc magnetron sputtering.

Een belangrijk aspect bij wrijving is de ruwheid van het oppervlak. Bestaande depositie-methoden veroorzaken een toenemende verruwing van het oppervlak bij het aangroeien van de beschermlaag. Shaha: 'Een belangrijke vondst in ons werk is een methode om de verruwing te stoppen en zelfs om te keren. Het resultaat is een fantastisch vlak oppervlak met een zeer lage wrijvingscoëfficiënt.'

Kalpak Shaha (India, 1980) studeerde Industrial Tribology and Maintance Engineering aan het Indian Institute of Technology in Delhi. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Adavanced Materials van de RUG. Shaha gaat door als postdoc bij RWTH-Aachen, Duitsland.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:40
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...