Molecular characterization of tumor vascular phenotype & pharmacology of antiangiogenic therapy
Promotie: mw. E. Langenkamp, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Molecular characterization of tumor vascular phenotype & pharmacology of antiangiogenic therapy
Promotor(s): prof.dr. G. Molema
Faculteit: Medische Wetenschappen
Nader inzicht in bloedtoevoer tumoren
Net zoals alle andere lichaamsweefsels, hebben kankercellen bloed nodig om te kunnen groeien: het bloed voert alle benodigde bouwstoffen aan. Kankercellen zetten daarom aan tot vorming van nieuwe bloedvaten. Hoe meer bloedvaten ze om zich heen hebben, hoe meer bouwstoffen er worden aangevoerd en hoe sneller ze kunnen groeien. Nieuwvorming van bloedvaten wordt angiogenese genoemd.
Promovenda Elise Langenkamp bepaalde de expressie van meer dan vijftig angiogenese-regulerende genen in een model voor melanoom, een vorm van huidkanker. Ze toont aan dat dit profiel typerend is voor een tumor waarin actieve angiogenese plaatsvindt. Dit profiel blijft gedurende de uitgroei van de tumor hetzelfde, maar het verschilt drastisch van het moleculaire profiel van bloedvaten die niet aan angiogenese deelnemen.
Ook bestudeerde Langenkamp de invloed van medicijnen die bloedvatgroei tegengaan, zogenoemde angiogeneseremmers. Ze stelt vast dat kankertypen verschillend op deze medicijnen reageren. De effectiviteit van medicijnen moet dus voor elk tumortype apart onderzocht worden. Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek is dat behandeling van tumoren met een VEGFR2-remmer (een angiogeneseremmer) de expressie van de target receptor, VEGFR2, op eiwitniveau sterk verlaagt. Behandeling leidt dus tot het verdwijnen van het aangrijpingspunt van de therapie. Het is belangrijk dat hiernaar verder onderzoek wordt verricht.
Elise Langenkamp (Hoogeveen, 1982) studeerde Medical and Pharmaceutical Drug Innovation aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie & Medische Biologie van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. Langenkamp zal vanaf februari gaan werken als onderzoeker aan de universiteit van Uppsala, Zweden.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:13 |
Meer nieuws
-
08 mei 2025
KNAW benoemt drie hoogleraren RUG/UMCG tot nieuw lid
Hoogleraren Jingyuan Fu, Lisa Herzog en Helga de Valk van de RUG zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.
-
06 mei 2025
Wetenschap Werkt | Bewegend leren maakt kinderen vaardiger
Door basisschoolkinderen bewegend taal en rekenen te leren verbetert hun aandacht en taakgerichtheid. Door drie keer per week een half uur de lesstof springend en joggend tot zich te nemen gaan de resultaten op toetsen erop vooruit. Dit was de...
-
14 april 2025
12 Marie Sklodowska Curie Doctoral Networks voor de Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft zeer goede resultaten behaald in de laatste ronde van Marie Sklodowska Curie Doctoraatsnetwerken.