Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Diagnostic assessment of orofacial pain

17 november 2010

Promotie: dhr. G.E. Tjakkes, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Diagnostic assessment of orofacial pain

Promotor(s): prof.dr. B. Stegenga, prof.dr. L.G.M. de Bont

Faculteit: Medische Wetenschappen

  

Niet alleen zoeken naar de oorzaak van pijn 

Artsen en tandartsen zouden bij patiënten met langer bestaande pijn in en rond de mond niet alleen moeten zoeken naar de lichamelijke oorzaak van de pijn maar ook naar de verwerking en de gevolgen ervan. Dat zegt UMCG-promovendus Geerten-Has Tjakkes. “Een eindeloze reeks onderzoeken naar de oorzaak kan frustrerend zijn voor zowel de patiënt als de behandelaar.”

Tjakkes onderscheidt in zijn onderzoek voor de beoordeling van orofaciale pijn drie niveaus: de stimulus van pijn (door oorspronkelijke weefselschade), de verwerking ervan (door het zenuwstelsel) en de consequenties (lichamelijke en psychosociale gevolgen). Zijn stelling is dat het vooral bij chronische pijn niet altijd zinvol is om nog te zoeken naar de oorzaak van de pijn, omdat die veelal niet meer te vinden is.

Voor de diagnostiek van de stimulus en de verwerking ziet Tjakkes een belangrijke rol weggelegd voor onder meer de farmacodiagnostische test. Daarbij worden na elkaar verschillende medicamenten intraveneus toegediend, waardoor soms kan worden bepaald van welk pijnmechanisme sprake is.

Ook zou de arts meer aandacht moeten besteden aan de lichamelijke en psychosociale consequenties van de pijn, stelt Tjakkes. Een patiënt kan er baat bij hebben wanneer de teruggang in de kwaliteit van leven bespreekbaar wordt gemaakt.

Geerten-Has Tjakkes (Assen, 1979) verrichte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het UMCG, binnen de onderzoeksschool SHARE. Tjakkes werkt als tandarts en zit in het laatste jaar van zijn opleiding tot paradontoloog bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...