Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Diagnostic assessment of orofacial pain

17 november 2010

Promotie: dhr. G.E. Tjakkes, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Diagnostic assessment of orofacial pain

Promotor(s): prof.dr. B. Stegenga, prof.dr. L.G.M. de Bont

Faculteit: Medische Wetenschappen

  

Niet alleen zoeken naar de oorzaak van pijn 

Artsen en tandartsen zouden bij patiënten met langer bestaande pijn in en rond de mond niet alleen moeten zoeken naar de lichamelijke oorzaak van de pijn maar ook naar de verwerking en de gevolgen ervan. Dat zegt UMCG-promovendus Geerten-Has Tjakkes. “Een eindeloze reeks onderzoeken naar de oorzaak kan frustrerend zijn voor zowel de patiënt als de behandelaar.”

Tjakkes onderscheidt in zijn onderzoek voor de beoordeling van orofaciale pijn drie niveaus: de stimulus van pijn (door oorspronkelijke weefselschade), de verwerking ervan (door het zenuwstelsel) en de consequenties (lichamelijke en psychosociale gevolgen). Zijn stelling is dat het vooral bij chronische pijn niet altijd zinvol is om nog te zoeken naar de oorzaak van de pijn, omdat die veelal niet meer te vinden is.

Voor de diagnostiek van de stimulus en de verwerking ziet Tjakkes een belangrijke rol weggelegd voor onder meer de farmacodiagnostische test. Daarbij worden na elkaar verschillende medicamenten intraveneus toegediend, waardoor soms kan worden bepaald van welk pijnmechanisme sprake is.

Ook zou de arts meer aandacht moeten besteden aan de lichamelijke en psychosociale consequenties van de pijn, stelt Tjakkes. Een patiënt kan er baat bij hebben wanneer de teruggang in de kwaliteit van leven bespreekbaar wordt gemaakt.

Geerten-Has Tjakkes (Assen, 1979) verrichte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het UMCG, binnen de onderzoeksschool SHARE. Tjakkes werkt als tandarts en zit in het laatste jaar van zijn opleiding tot paradontoloog bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG.

 

 
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...