Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Diagnostic assessment of orofacial pain

17 november 2010

Promotie: dhr. G.E. Tjakkes, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Diagnostic assessment of orofacial pain

Promotor(s): prof.dr. B. Stegenga, prof.dr. L.G.M. de Bont

Faculteit: Medische Wetenschappen

  

Niet alleen zoeken naar de oorzaak van pijn 

Artsen en tandartsen zouden bij patiënten met langer bestaande pijn in en rond de mond niet alleen moeten zoeken naar de lichamelijke oorzaak van de pijn maar ook naar de verwerking en de gevolgen ervan. Dat zegt UMCG-promovendus Geerten-Has Tjakkes. “Een eindeloze reeks onderzoeken naar de oorzaak kan frustrerend zijn voor zowel de patiënt als de behandelaar.”

Tjakkes onderscheidt in zijn onderzoek voor de beoordeling van orofaciale pijn drie niveaus: de stimulus van pijn (door oorspronkelijke weefselschade), de verwerking ervan (door het zenuwstelsel) en de consequenties (lichamelijke en psychosociale gevolgen). Zijn stelling is dat het vooral bij chronische pijn niet altijd zinvol is om nog te zoeken naar de oorzaak van de pijn, omdat die veelal niet meer te vinden is.

Voor de diagnostiek van de stimulus en de verwerking ziet Tjakkes een belangrijke rol weggelegd voor onder meer de farmacodiagnostische test. Daarbij worden na elkaar verschillende medicamenten intraveneus toegediend, waardoor soms kan worden bepaald van welk pijnmechanisme sprake is.

Ook zou de arts meer aandacht moeten besteden aan de lichamelijke en psychosociale consequenties van de pijn, stelt Tjakkes. Een patiënt kan er baat bij hebben wanneer de teruggang in de kwaliteit van leven bespreekbaar wordt gemaakt.

Geerten-Has Tjakkes (Assen, 1979) verrichte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het UMCG, binnen de onderzoeksschool SHARE. Tjakkes werkt als tandarts en zit in het laatste jaar van zijn opleiding tot paradontoloog bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde van het UMCG.

 

 
Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...