Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Snelle groei landbouwhuisdieren ten koste van afweersysteem

16 november 2010

Landbouwhuisdieren zijn geselecteerd om snel te groeien, maar dit blijkt ten koste te gaan van de natuurlijke weerstand tegen ziektes, zo is aangetoond door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, onder leiding van prof.dr. Simon Verhulst. Mogelijk heeft de agrarische industrie door selectie op snelle groei dus ongewild bijgedragen aan het tot stand komen van ziekte-uitbraken en de behoefte aan antibiotica. Dit schrijven de Groningse ecofysiologen in hun publicatie in het vaktijdschrift Functional Ecology, dat 15 november 2010 op internet verscheen.

In de intensieve pluimvee- en veeteeltindustrie vormen dierziektes en het daarmee gepaard gaande massale antibioticagebruik een steeds groter probleem. Mede vanwege ongunstige effecten hiervan op de volksgezondheid wordt de roep om beperking van het antibioticagebruik steeds luider. Onderzoek naar mogelijke oplossingen is geboden.

Immuunsysteem

De Groningse onderzoekers maakten een overzicht van metingen aan het immuunsysteem in het kader van experimenten waarin pluimvee over meerdere generaties op groei werd geselecteerd. Bij een meta-analyse van deze experimenten bleek dat vrijwel zonder uitzondering de selectie voor snellere groei ten koste ging van de effectiviteit van het immuunsysteem.

Ziekte-uitbraken

Commercieel voor de vleesproductie gehouden dieren groeien zeer snel, wat de weerstand verlaagt. Daarom is het waarschijnlijk dat dit heeft bijgedragen aan het ontstaan van ziekte-uitbraken en de behoefte om dieren veelvuldig antibiotica toe te dienen. Het grootschalig gebruik van antibiotica leidt tot resistentie van ziekteverwekkers, hetgeen de behandeling van mensen die dezelfde ziekteverwekkers dragen, ernstig kan bemoeilijken.

Ander fokprogramma

Experimentele selectie op een sterker reagerend immuunsysteem bleek echter gemiddeld geen effect op de groei te hebben. Dit suggereert dat het mogelijk moet zijn om met een ander fokprogramma snelgroeiend pluimvee te selecteren dat toch een goede weerstand heeft.

Nadere informatie:

Trade-off between growth and immunocompetence: a meta-analysis of selection experiments. Auteurs: Peter J. van der Most, Berber de Jong, Henk K. Parmentier en Simon Verhulst. Functional Ecology, 15 november 2010
-  Het artikel is gepubliceerd op http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2435.2010.01800.x/abstract

-  Prof.dr. Simon Verhulst, hoogleraar Behavioural Ecophysiology, Centre for Behaviour and Neurosciences van de RUG, s.verhulst@rug.nl, tel. 050-363 2059.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...