Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Karen van Oudenhoven-van der Zee, Grenze(n)loos vertrouwen

26 november 2010

Grenze(n)loos vertrouwen. Karen van Oudenhoven-van der Zee

Aantal pagina's 160
Uitgever Van Gorcum
Publicatiejaar 2010
ISBN 9789023246985

Hoe kunnen we een samenleving creëren waarin we culturele verschillen met vertrouwen tegemoet treden? Hoe kunnen we reageren op feitelijke problemen rond diversiteit, zonder dat dat polariserend werkt? Hoe kunnen we zorgen voor een samenleving waarin verschillen niet alleen gerespecteerd worden, maar waarin we ook in staat zijn verschillen te waarderen en actief te benutten? In dit boek geven zeven prominente Nederlanders, te weten Ruud Lubbers, Naema Tahir, Jacques Wallage, Halleh Ghorashi, Nebahat Albayrak, Hans Dijkstal, en Nora Asrami antwoord op deze vragen. Allen zijn zij opinieleiders op het thema. Maar dat niet alleen. Cultuur en identiteit heeft ook een belangrijke rol gespeeld in hun eigen leven. In de interviews vertellen zij ook hun persoonlijke verhaal. Wat is de rol van culturele identiteit in hun leven geweest, wat heeft dat betekend voor hun persoonlijke ontwikkeling, en hoe komt hun persoonlijke ervaring tot uitdrukking in hun visie op integratie? Het boek beschouwt op basis van de zeven gesprekken welke stappen in ons land nodig zijn om het wederzijds vertrouwen te versterken.
 
Over de auteur
Karen van Oudenhoven-van der Zee (1966) is werkzaam als hoogleraar Organisatiepsychologie, Culturele Diversiteit en Integratie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verricht onderzoek naar culturele diversiteit op de werkvloer en naar aanpassingsprocessen van migranten. Daarnaast is zij directeur van het instituut voor Integratie en Sociale Weerbaarheid van dezelfde universiteit. Dit instituut verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van integratievraagstukken in de context van arbeidsorganisaties, buurten, scholen en religieuze gemeenschappen. Karen van Oudenhoven-van der Zee is tevens lid van de World Connectors.

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:48

Meer nieuws

 • 30 november 2021

  In je eentje naar Nederland: hoe verloopt de opvang van alleenstaande gevluchte kinderen?

  Gevluchte kinderen onder de vijftien jaar die alleen in Nederland aankomen, komen niet in een asielzoekerscentrum terecht, maar in een opvanggezin. Jet Rip keek voor haar promotieonderzoek naar het succes van deze plaatsingen. Wat blijkt? Het...

 • 29 november 2021

  Samenwerken: moeilijker dan het lijkt

  Alles en iedereen werkt samen. Onderwijsinstellingen, bedrijven, overheidsinstituties, ngo’s, maar ook individuen. Maar het gaat geregeld mis, zelfs als alle partners van goede wil zijn. Hoe kan dat? Een grote groep onderzoekers, onder wie Rafael...

 • 23 november 2021

  Filosofie op het vmbo – filosofie voor álle leerlingen

  Waarom kunnen vmbo-leerlingen het vak filosofie niet volgen? Kritisch nadenken, meningen onderzoeken, je eigen oordeel leren vormen – dat zijn toch onmisbare vaardigheden in onze maatschappij? Vanuit die vraag ontwikkelde Eva-Anne Le Coultre het...