Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Profiling of ABC transporters

15 oktober 2010

Promotie: mw. J.C. Wolters, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Profiling of ABC transporters

Promotor(s): prof.dr. B. Poolman

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

ABC-transporters scherper in beeld

Karin Wolters beschrijft in haar proefschrift een nieuwe methode om ATP-bindende eiwitten en in het bijzonder ATP-bindingscassette (ABC) transportsystemen te isoleren en verrijken uit complexe eiwitmengsels die in de cel aanwezig zijn.

ABC-transporters transporteren onder andere voedingsstoffen en regelen tal van processen, zoals bijvoorbeeld het volume van de cel. Het belang van ABC-transporters is zichtbaar in ziektes als bijvoorbeeld taaislijmziekte en resistentie tegen medicaties, die veroorzaakt worden door het niet of slecht functioneren van de eiwitten.

Naast de ontwikkeling van een methode voor het isoleren van ABC-transporters is er in meer detail gekeken naar het ABC-opnamesysteem OpuA van de bacterie Lactococcus lactis. OpuA beschermt de bacterie tegen een toename in de zoutconcentratie (osmolariteit) aan de buitenkant van de cel. De kristalstructuur van het substraat-bindende domein is bepaald, en hiermee is een beter inzicht verkregen in de wijze waarop het substraat glycinebetaine wordt herkend en gebonden. Tevens is een aantal biofysische technieken, waaronder elektronenmicroscopie en massaspectrometrie, gebruikt om meer te weten te komen over de structuur van het hele OpuA-complex, omdat het tot op heden is het niet gelukt om de structuur van het gehele OpuA-eiwit te bepalen via een kristalstructuur.

Karin Wolters (Noordoostpolder, 1981) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Enzymologie van de RUG en gefinancierd door het Nederlands Proteomics Centrum. Wolters gaat verder in het onderzoek als postdoc bij het nieuwe centrum voor systeembiologie van de RUG en het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...