Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Reverse electrodialysis, design and optimization by modelling and experimentation

01 oktober 2010

Promotie: dhr. J. Veerman, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Reverse electrodialysis, design and optimization by modelling and experimentation

Promotor(s): prof.ir. G.J. Harmsen

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Omgekeerde Elektrodialyse, ontwerp en optimalisering door modellering en experiment

Een van de in principe schone en hernieuwbare energiebronnen is zoutgradiënt energie, gegenereerd door het reversibel mengen van zeewater met rivierwater. Wereldwijd wordt het potentieel geschat op 2,6 terawatt, meer dan de huidige elektriciteitsconsumptie. In het onderzoek werd aangetoond dat omgekeerde elektrodialyse (reverse electrodialysis, RED) een veelbelovende techniek is om dit potentieel om te zetten in nuttige elektriciteit. Deze techniek staat ook bekend als ‘Blue Energy’ en is een van de onderzoeksgebieden van Wetsus, centre for sustainable water technology, te Leeuwarden.

Een RED-generator bestaat uit een stapel (stack) van ionenwisselende membranen, gescheiden door zee- en rivierwatercompartimenten, aan beide zijden afgesloten door een elektrode.  Alle bekende en enige nieuwe, eigen ontwikkelde elektrodesystemen werden geëvalueerd op basis van  technische en economische uitvoerbaarheid alsmede van veiligheid, gezondheid en milieu. De op ijzer gebaseerde systemen met inerte metaal- of grafietelektroden bleken de beste mogelijkheden voor commerciële RED-elektriciteitscentrales te bieden.

Verder blijken er hoge vermogensdichtheden bereikt te kunnen worden met korte stroomkanalen. Een patent is ingediend met een meer effectieve fractale oplossing: een integratie van membranen met een vertakt stelsel van voedingskanalen.

Voor een optimaal werking zijn er drie responsparameters onderzocht: vermogensdichtheid, energie-efficiëntie en netto vermogen. Het RED-proces werd gemodelleerd en gevalideerd met experimentele data verkregen met diverse generatoren. Het model voorspelt het effect van de stackconfiguratie en van operationele parameters. Met dit model is het mogelijk de het proces in een aantal stappen op te schalen; de gedachte gaat daarbij uit naar een Blue Energy centrale van 200 Megawatt in de Afsluitdijk.

 

Zie ook het persbericht: http://www.rug.nl/corporate/nieuws/archief/archief2010/persberichten/146_10

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 mei 2018

  Kans op langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan bij natuurlijk overlijden

  Vermissing van een dierbare leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot langdurige psychologische klachten bij achterblijvers. De kans op ontstaan van een langdurige rouwstoornis bij vermissing lijkt vijf keer groter dan na een natuurlijk overlijden...

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...