Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Atmospheric variability and the Atlantic multidecadal oscillation. Mathematical analysis of Low-order models

01 oktober 2010

Promotie: dhr. A.E. Sterk, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Atmospheric variability and the Atlantic multidecadal oscillation. Mathematical analysis of Low-order models

Promotor(s): prof.dr. H.W. Broer, prof.dr. C. Simó, prof.dr.ir. H.A. Dijkstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Nieuw dynamisch scenario voor atmosferische laagfrequente variabiliteit

Observaties van de oppervlaktetemperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan bevatten aanwijzingen voor schommelingen met een tijdschaal van enkele decennia. Deze variabiliteit wordt ook wel aangeduid als de Atlantische Multidecadale Oscillatie (AMO). Modellen voor de grootschalige oceaancirculatie suggereren dat het patroon van de oppervlaktetemperatuur en de tijdschaal van de AMO worden verklaard door variaties in de thermohaliene circulatie. De amplitude van de AMO wordt echter vermoedelijk bepaald door de bovenliggende atmosfeer.

In dit proefschrift onderzoeken we (1) de dynamica van laagfrequente variabiliteit van de atmosfeer op gemiddelde noorderbreedte en (2) het effect daarvan op de AMO. Daartoe bestuderen we zogenaamde lage-orde modellen. Deze modellen worden afgeleid door de (onbekende) oplossing van een stelsel partiele differentiaalvergelijkingen te projecteren op een geschikt gekozen eindig-dimensionale functieruimte. De dynamica van de aldus verkregen modellen wordt bestudeerd in het raamwerk van de wiskundige theorie van dynamische systemen. Door het systematisch bestuderen van aantrekkers en hun bifurcaties wordt een coherent beeld van de dynamica verkregen. Van bijzonder belang zijn de overgangen van ordelijke naar meer gecompliceerde of zelfs chaotische dynamica.

De drie belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn (1) een nieuw dynamisch scenario voor atmosferische laagfrequente variabiliteit waarbij vreemde aantrekkers onregelmatige atmosferische planetaire golven representeren, (2) een sterk vereenvoudigd model dat de kwalitatieve eigenschappen van de AMO beschrijft en (3) een deterministisch mechanisme waarbij de AMO wordt aangedreven door een chaotische atmosfeer.

Alef Sterk (Sneek, 1982) studeerde wiskunde aan de RUG en deed zijn promotieonderzoek bij het Johann Bernoulli Instituut voor Wiskunde en Informatica.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...